Zoeken

Booking dicteert wet aan Marokkaanse hotels

12 mei 2024 - 14:00 - Economie

©

De online-reserveringswebsite Booking.com blijft hotels en reisbureaus in Marokko de wet dicteren, wat leidt tot aanzienlijke economische verliezen.

De eenzijdige beslissing van Booking.com om commissies in vreemde valuta te betalen in plaats van dirhams brengt grote schade toe aan zowel Marokkaanse hotels als reisbureaus. "Booking.com handelt momenteel in Marokko op illegale wijze en veroorzaakt veel economische schade aan lokale spelers," hekelt Amal Karioun, voorzitter van de Nationale Federatie van Marokkaanse Reisbureaus, aan Challenge. Hij voegt toe dat hij deze beslissing al eerder heeft aangeklaagd en betreurt de passiviteit van de overheid.

Lees ook: Marokkaanse hoteliers doen Booking buigen

"Ik heb de bevoegde instanties destijds inderdaad gewezen op het probleem met Booking.com en op alle maatregelen die destijds door minister Sajid genomen moesten worden, maar er is niets gedaan, zelfs geen reactie. Vandaag de dag is het probleem met Booking.com nog veel acuter, niet alleen voor hotels want dat is een, zeg maar, commerciële kwestie, maar ook omdat ze in vreemde valuta moeten betalen, dat is iets anders, dat is een probleem dat te maken heeft met de wisselkoers, de belastingdienst, etc. Dus hebben ze het voor elkaar gekregen om de sector min of meer te herstructureren? In ieder geval is het probleem hetzelfde gebleven," aldus Karioun.

Volgens hem zitten de hotels nog steeds vast, "omdat het voor het hotel een keuze is om ofwel met Booking.com ofwel met nationale operators te werken." Booking.com vormt een probleem voor meerdere sectoren. "Nu gaan de hotels de situatie aan de kaak stellen (dat hebben ze al gedaan), maar ze zullen voorlopig wel met Booking.com blijven werken. Ik denk dat ze groot genoeg zijn om het zelf op te kunnen lossen. Booking.com is een probleem voor andere operators zoals reisbureaus, Marokkaanse touroperators die hun klanten niet meer de tarieven kunnen aanbieden die ze op het platform krijgen," benadrukt de voorzitter van de Nationale Federatie van Marokkaanse Reisbureaus. Hij hoopt dat de autoriteiten de ernst van de situatie zullen inzien. "Dit is dus een situatie waarin Marokko, de overheid, of het nu gaat om de bevoegde instanties, de belastingen of de wisselkoers, nog geen beslissing heeft genomen. We wachten nog steeds af," voegt hij toe.

Lees ook: Protesten tegen Booking nemen toe in Marokko

Marokko zou het voorbeeld van Turkije kunnen volgen door een speciale maatregel te nemen die Booking.com formeel verbiedt om hotelkamers in Marokko te verkopen aan burgers in het koninkrijk, of van Rusland, waar de antimonopolie-instantie (FAS) de online reserveringswebsite Booking.com een recordboete van 14,9 miljoen euro heeft opgelegd voor "misbruik van een dominante positie" na een klacht van een Russische NGO die gespecialiseerd is in de verdediging van de rechten van MKB’ers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team