Zoeken

Twee jaar cel voor makers liedje "Kobi atay" in Marokko

1 mei 2024 - 16:00 - Cultuur

©

De rechtbank van eerste aanleg in Fez heeft maandag twee jaar gevangenisstraf en een boete van 500 dirham opgelegd aan de makers van het nummer "Kobi atay". De correctionele kamer oordeelde dat het lied expliciet aanzet tot losbandig gedrag van minderjarige meisjes.

De verdachten stonden terecht voor het aanzetten van minderjarigen onder de 18 jaar tot losbandigheid of prostitutie. Dit misdrijf wordt beschreven in artikel 497 van het Strafwetboek, dat een gevangenisstraf van 2 tot 10 jaar voorschrijft voor wie minderjarigen aanzet tot losbandigheid of prostitutie, en het via elektronische middelen aanzetten of aansporen tot het plegen van een misdaad of delict.

Lees ook: Don Bigg onder vuur na liedje over hekserij in Marokko (video)

Volgens de organisatie "Touche pas à mon enfant" heeft het nummer, dat voor veel opschudding zorgde, bijgedragen aan een reeks van "onfatsoenlijke" video’s en liedjes. Deze bevatten expliciete fragmenten die aanzetten tot seksuele uitbuiting en het misbruiken van minderjarige meisjes.

De organisatie benadrukte in een verklaring dat de burgermaatschappij, mensenrechtenorganisaties en de gehele Marokkaanse samenleving zich moeten verenigen om het probleem van pedofilie aan te pakken, de wonden van de slachtoffers te helen en te strijden tegen het verschijnsel van kinder- en jeugdmisbruik.

Lees ook: Marokko-Algerije: opnieuw controverse rond liedje

De arrestatie van de betrokkenen was mede gebaseerd op een rapport dat door de politie aan de procureur des Konings was overhandigd, en een brief van de voorzitter van het Openbaar Ministerie aan dezelfde procureur in Fez.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team