Zoeken

RS Berkane shirts hit in Marokko

1 mei 2024 - 15:00 - Sport

©

Renaissance Sportive de Berkane bevindt zich midden in een politieke storm, na de inbeslagname van hun shirts door de Algerijnse autoriteiten. De shirts met de kaart van Marokko met zijn Sahara hebben een golf van nationale steun ontketend en hun populariteit naar ongekende hoogten gestuwd.

"We worden overspoeld door de stroom berichten en verzoeken", zegt Brahim Rabii, woordvoerder van de officiële distributeur van de RS Berkane-shirts. Sinds het incident op 21 april, toen de heenwedstrijd van de halve finale van de CAF Confederation Cup tegen USM Alger werd afgelast vanwege het controversiële shirt, is de vraag naar deze shirts in Marokko enorm gestegen.

Lees ook: Marokko-Algerije: shirt-oorlog...

Het succes van de shirt wordt verklaard door de symbolische dimensie van de kaart van Marokko. "Marokkanen tonen een overweldigende passie voor de shirts van het team van Berkane. Hun vurigheid tolereert geen aantasting van het vaderland of het nationale grondgebied", aldus Brahim Rabii.

De zaak escaleerde op 19 april, toen de shirts van RS Berkane bij aankomst in Algiers door de Algerijnse douane in beslag werden genomen. De Algerijnse voetbalbond (FAF) bood vervolgens vervangende shirts aan zonder de kaart, maar de spelers van Berkane weigerden ze te dragen. Deze weigering had een onverwacht effect, volgens Toufiq Jouit, supporter van RS Berkane. "Dit incident heeft het shirt in de internationale schijnwerpers gezet en veel interesse gewekt bij voetbalfans.".

Voor Soufiane Al Korchi, een andere vertegenwoordiger van de officiële distributeur, maakt de kaart al drie jaar deel uit van het officiële ontwerp. "Deze component is dus geen nieuwigheid, maar eerder een identiteitselement dat de club al vele jaren begeleidt."

Lees ook: Warm welkom voor USM Alger in Oujda: melk, dadels en bloemen (video)

Ondanks de spanningen concentreert RS Berkane zich op de finale tegen de Egyptische club Zamalek, die gepland is voor mei. "Het is bijna 20 dagen geleden dat we geen wedstrijden meer hebben gespeeld, geen oefenwedstrijden", betreurt coach Mouine Chaabani, vastbesloten om "te compenseren met trainingen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team