Zoeken

Van straatvoetballer tot WK-held: Saïd Bouzambou jaagt dromen na

2 mei 2024 - 13:00 - Sport

©

Saïd Bouzambou (34) kent de lange weg naar de top van het zaalvoetbal als geen ander. Opgegroeid op straat in Oost-Souburg, leerde hij voetballen met vallen en opstaan.

Dankzij het Jeugdsportfonds kon Saïd Bouzambou zich inschrijven bij een club en zijn talent ontplooien. Nu staat hij op het punt om met het Nederlands team deel te nemen aan het WK in Oezbekistan, een droom die 24 jaar lang onbereikbaar leek.

Lees ook: Nederlandse zaalvoetbalploeg rekent op Marokkaans team voor WK-kwalificatie

"Financiële middelen waren er niet echt thuis, dus voetballen deed ik op straat," vertelt Bouzambou aan het AD. "Het was een mooie tijd. Voor jezelf opkomen, in de straatcultuur, daar heb ik nu veel profijt van. Het voetballen op straat heeft mij gevormd als voetballer, maar ook als mens."

Een cruciale rol in zijn carrière speelde het Jeugdsportfonds. "Zo kon ik me voor het eerst inschrijven bij een voetbalvereniging. Ik was twaalf jaar en er ging bij SCS in Souburg echt een nieuwe wereld voor me open. Het Jeugdsportfonds betaalde mijn contributie en ik kon mijn eerste voetbalschoentjes kopen. Dezelfde schoenen als de Braziliaanse Ronaldo, dat weet ik nog heel goed."

Op 15-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij het zaalvoetbalteam van zijn broer. Het succes volgde al snel: zes kampioenschappen op rij en de droom van het Nederlands team kwam in zicht. De realiteit was echter hard. Zaalvoetbal is in Nederland geen professionele sport. "We zijn amateurs, maar wel met de beleving en mentaliteit van topsporters. Maar qua faciliteiten en trainingsuren lopen we achter."

Lees ook: Abdessamad Mohammed beste scorer in geschiedenis Franse zaalvoetbalteam

Ondanks de tegenslagen bleef Bouzambou geloven in zijn droom. Hij werd recordinternational met 86 interlands en combineert zijn voetbalcarrière met een baan als sociaal werker. Het harde werk wierp vruchten af. In 2023 kwalificeerde Nederland zich voor het WK in Oezbekistan, een historische prestatie. "Voor het eerst in 24 jaar is Nederland er weer bij. Het was een doel, maar misschien niet realistisch. Het is een droom," aldus Bouzambou.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team