18 november 2022 - 20:00 - Cultuur
Annelie Vander Noord uit Ten Boer werd als baby geadopteerd en schreef een boek over haar geschiedenis. Maar haar boek ‘Zij die mij droeg’, gaat om een verhaal dat in Marokko niet verteld mag worden.
De eerste reacties op het boek van Annelie Vander Noord uit Ten Boer zijn zeer lovend. Haar biologische moeder is een Marokkaanse vrouw die ongewild zwanger raakte en naar Nederland vertrok om er te bevallen. Annelie kwam als baby in een adoptiegezin terecht in Zuidhorn en voelde op een bepaald moment de behoefte om haar verhaal te vertellen. "Ik zal je eerlijk zeggen dat ik er lang tegenaan heb gehikt. Weet ik het echt zeker dat ik dit wil? Waar begin ik aan? En toen ik eenmaal begonnen was kwam de twijfel. Heb ik wel echt iets te vertellen? Uiteindelijk heb ik het wel doorgezet. Mijn verhaal gaat eigenlijk over het feit of ik er wel of niet mag zijn. Mag mijn stem gehoord worden? Mag ik zichtbaar zijn? De bevestiging die ik bij het schrijven heb gekregen, die had ik nodig. Ik doe er toe", vertelt ze aan Omroep Groningen.
Lees ook: Britse vindt na 50 jaar dochter terug die naar Marokko was meegenomen
In Marokko mag niemand weten dat haar biologische moeder in het geheim in Nederland is bevallen. Daarom bracht Annelie haar ook niet op de hoogte van haar initiatief. "Dat was in de aanloop naar mijn boek ook een lastig punt", vertelt ze. "Maar ik denk dat ik dit verhaal veilig kan vertellen zonder dat ik haar in gevaar breng. Kijk. We hebben het over een zwangerschap voor het huwelijk. Dat is in Marokko een misdaad. Daar kun je een gevangenisstraf voor krijgen. En nog erger, familie en vrienden kunnen met je breken. Dus er is mijn moeder heel veel aan gelegen om het geheim te houden."
Het adoptiegezin van Annelie in Zuidhorn kende haar biologische moeder niet, maar het meisje werd steeds nieuwsgieriger naar haar afkomst. "Ik vroeg toen aan mijn moeder, op wie lijk ik? Ik wilde haar ontmoeten en ik was heel bang dat als ik dat niet snel zou doen, dat het dan te laat zou zijn. In mijn tienertijd zei mijn moeder, ik heb een adres in Groningen. Daar hebben ze wellicht meer informatie. Toen ben ik in het bezit gekomen van een foto en een voornaam. Meer had ik niet. En daarmee ben ik gaan zoeken. Ik nam contact op met mensen en stapje voor stapje kwam ik dichterbij de oplossing. Heel veel lijntjes liepen echter ook dood. Sommige mensen wilden absoluut niks zeggen. Maar er gingen ook deuren en ramen open. Het verlangen om haar te vinden was heel groot. Ik wilde dat er vragen werden beantwoord."
Lees ook: Iers-Marokkaanse vrouw vindt vader terug na 18 jaar (video)
Toen ze haar moeder uiteindelijk vond ontmoette ze haar in het diepste geheim. "In de toekomst volgt er een nieuwe ontmoeting. Ik ga haar dan waarschijnlijk ook vertellen dat ik dit boek heb geschreven. Ze zal schrikken. Zoals gezegd ligt het in Marokko heel gevoelig. Maar ik wil daarbij ook de reacties laten zien die ik de afgelopen dagen heb gekregen. En hopelijk sterkt haar dat, dat het haar ook helpt in het proces van verwerking. Ik weet dat ik daar ook een halfzusje heb. Zij weet nu niet van mijn bestaan. Wel heeft mijn biologische moeder verteld dat in haar documenten is opgeschreven dat ik besta. Maar ja, of dat echt zo is?"
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award