25 november 2021 - 09:40 - Marokko
Het Jeugdforum voor het Middellandse Zeegebied in Marokko (FOMEJE) en de Europese Raad, hebben een studie verricht waaruit blijkt dat haatzaaiende taal in Marokkaanse universiteiten steeds meer terrein wint. Om te voorkomen dat de situatie verslechterd moeten er dringend oplossingen worden gevonden.
Volgens het dagblad Assabah worden studentenbewegingen het meest blootgesteld aan haat met een verontrustend percentage van 42%, gevolgd door homoseksuelen, van wie 39,2% het slachtoffer is van haatmisdrijven. Zij zijn niet de enigen, zo blijkt uit de studie. Deze haatzaaiende uitlatingen worden ook aangetroffen bij religieuze groepen (31,4%), vrouwen (30,2%) en mannen (18%).
Lees ook: Studenten keren terug naar Marokko om aan depressie te ontsnappen
Haatzaaiende taal neemt zorgwekkende vormen aan tijdens de viering van de verjaardagen van studentenbewegingen, tijdens de examens en ook aan het begin van het academisch jaar. Volgens de studie, die haatzaaien beschouwt als "een manier om maatschappelijke frustraties te ventileren", blijkt ook dat 41,4% van de ondervraagde studenten volledig achter het idee staat dat "mensen hun mening ongehinderd kunnen uiten", 7,2% is tegen en 21,4% is neutraal. De indicatoren dalen sterk tijdens de maand Ramadan tot 8% en tijdens religieuze feestdagen tot minder dan 7%, meldt de krant.
De Ibn Zohr-universiteit in Agadir staat bovenaan de lijst van plaatsen waar het haatzaaien het meest uitgesproken is. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat er vele etnische groepen en nationaliteiten aanwezig zijn. Op de tweede plaats staat de Cadi Ayyad Universiteit in Marrakech.
Lees ook: Israël stuurt studenten naar Marokko
Een situatie van haat die afglijdt naar geweld, omdat zij "leidt tot verticale en horizontale confrontaties, die zich ook buiten de muren van de academische instellingen uitstrekken", aldus het onderzoek.
Wedstrijd Marokko-Zambia: om hoe laat en op welke zenders?
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Tarik Khbabez: Glory-titelgevecht én project met Marokko
Nederland: waarschuwing voor reizen naar Marokko
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Turkije versterkt olijventeelt met genen uit Marokko
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Marokko ontwerpt steden van de toekomst