Zoeken

Hekserij, bedreigingen, chantage: de ellende van mishandelde mannen in Marokko

27 augustus 2024 - 14:06 - Marokko

©

Een recente studie heeft aangetoond dat geweld tegen mannen door vrouwen in relaties steeds vaker voorkomt in Marokko. Deze studie, uitgevoerd door een student aan de Sidi Mohamed Ben Abdellah Universiteit in Fez, werpt licht op de verschillende vormen van geweld die mannen ervaren.

Het onderzoek, getiteld "Geweld tegen mannen: realiteit van de praktijken en mechanismen om ertegen te strijden", beschrijft de verschillende manieren waarop vrouwen hun partners mishandelen. Dit omvat niet alleen fysiek geweld, maar ook subtielere vormen zoals tovenarij, chantage, beledigingen, vernedering in het openbaar, financiële controle, isolatie van familie en het tegen de vader opzetten van de kinderen.

Lees ook: Mannen uit Mena-regio doorbreken stilte over huiselijk geweld

Volgens de studie proberen vrouwen door middel van deze praktijken controle uit te oefenen over hun partner. Ze gebruiken kinderen, huisdieren of familieleden om emotionele druk uit te oefenen, wat leidt tot een onevenwichtige relatie. Hoewel geweld van vrouwen tegen hun echtgenoten geen nieuw fenomeen is, durven mannen nu vaker over hun ervaringen te praten dankzij toegenomen educatie, religieus bewustzijn en campagnes voor mensenrechten.

Lees ook: Ruim 30% Marokkaanse mannen door vrouw mishandeld

De studie wijst echter op de ontoereikendheid van het huidige systeem om mannen te beschermen tegen geweld. De wetgeving en instellingen zijn vooral gericht op het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Daarom wordt aanbevolen om een "afschrikkend" wettelijk kader te creëren om mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld te beschermen. "Afschrikkende sancties moeten passend en proportioneel zijn", aldus de studie, die ook pleit voor preventieve maatregelen in plaats van alleen reactief optreden tegen dit probleem.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team