30 oktober 2022 - 07:00 - Wereld
De Qatarese autoriteiten hebben volgens Human Rights Watch (HRW) willekeurig leden van de LHBTI-gemeenschap gearresteerd en mishandeld tijdens hun detentie. Het land doet voor het WK voetbal beroep op veiligheidstroepen uit andere landen, waaronder ook de Marokkaanse politie.
Qatar staat in de schijnwerpers vanwege het wereldkampioenschap voetbal dat over een paar weken begint. Het land ligt in de vuurlinie van mensenrechtenorganisaties omdat het lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in gevangenschap heeft onderworpen aan mishandeling, volgens een rapport van de in New York gevestigde belangenorganisatie HRW.
Lees ook: Marokko stuurt beste politieagenten naar Qatar
De organisatie interviewde zes personen uit de LHBTI-gemeenschap in Qatar die tussen 2019 en 2022 gevangen zijn gezet. Het gaat om vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man. Ze vertellen dat ze zowel verbaal als fysiek mishandeld zijn geweest. Zij werden geschopt en geslagen, hun telefoons werden illegaal doorzocht en ze kregen te maken met seksuele intimidatie. Bij de vrijlating van transgender vrouwen werd geëist dat ze conversietherapie gingen volgen in een door de overheid gesponsord centrum voor "gedragsgezondheidszorg".
Rasha Younes, mensenrechtenonderzoeker bij Human Rights Watch, zei tijdens de presentatie van het rapport dat "de autoriteiten in Qatar een einde moeten maken aan de straffeloosheid van geweld tegen de LHBTI-gemeenschap."
Lees ook: WK-2022: Marokkanen uitgebuit in hotels in Qatar
De organisatie vraagt landen die veiligheidstroepen naar Qatar sturen tijdens het WK, waaronder Marokko, de internationale mensenrechten te respecteren en te voorkomen dat Qatarese veiligheidstroepen misbruik maken van het kampioenschap om de LHBTI-gemeenschap te onderdrukken.
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak