28 april 2023 - 19:00 - Marokko
Het niveau van armoede en kwetsbaarheid in Marokko is niet afgenomen. Integendeel, volgens een nota van de Hoge Commissie voor Planning (HCP) van afgelopen oktober steeg het armoedeniveau in 2022 terug naar dat van 2014. Dit draagt ook bij aan de toename van bedelaars in het land.
In de nota getiteld "Evolutie van sociale ongelijkheden in een context gekenmerkt door de effecten van covid-19 en de stijgende prijzen", maakte HCP bekend dat in 2022 bijna 3,2 miljoen extra mensen in armoede (1,15 miljoen) of kwetsbaarheid (2, 05 miljoen) vervielen, waardoor de praktijk van bedelen in Marokko sterker aanwezig is. Bedelen wordt beschouwd als een "illegaal beroep" waarmee volgens schattingen van Nouzha Skalli, voormalig minister van Sociale Ontwikkeling, Gezin en Solidariteit, tot 27 miljard dirham per jaar kan worden verdiend.
Lees ook: Gevangenisstraf voor rijke bedelares uit Europa in Agadir
Onlangs werd op sociale media een campagne gelanceerd tegen het bedelen. De initiatiefnemers roepen burgers op om liefdadig te zijn voor degenen die echt in nood zijn, maar niet voor degenen die bedelarij al een beroep beoefenen, wat volgens het wetboek van strafrecht als een misdrijf wordt beschouwd en bestraft wordt met een gevangenisstraf van één tot zes maanden. "Bedelen is een zorgwekkend fenomeen en is, net als een epidemie, besmettelijk", zegt Mohamed El Nouhaili, een burger- en mensenrechtenactivist, aan Hespress.
De activist meent dat bedelen bijdraagt tot "illegale verrijking" en roept de autoriteiten op om "de wet te handhaven en deze mensen niet te tolereren". Ze geven ook een "slecht imago" van het koninkrijk. Volgens hem "verdienen sommigen van hen meer dan 500 dirham per dag, een bedrag dat zelfs werkenden niet verdienen". Deze bedelaars gebruiken "een reeks frauduleuze methoden", ze beweren gehandicapt te zijn of vragen om een specifiek medicijn te kopen, of stellen zich voor als weduwe, wat "het systeem van sociale bescherming in diskrediet brengt", aldus de activist.
Lees ook: Casablanca: vrouw gearresteerd voor bedelen met een pop
El Nouhaili klaagt ook de "uitbuiting van kinderen en mensenhandel" door bedelaars aan. Hij benadrukt dat bedelen op deze manier "ellende en kwetsbaarheid ontwikkelt en de waarde van werk vermindert. Sommige mensen verdienen liever geld op deze manier". Volgens eerder door het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakte gegevens zijn bij de bestrijding van bedelarij in 2021 in totaal 28.597 gevallen geregistreerd, waarbij 32.669 personen zijn gearresteerd, onder wie 2975 buitenlanders. Tussen 1 januari en 15 augustus 2022 werden in totaal 2425 gevallen geregistreerd en 28.769 personen gearresteerd, onder wie 2408 buitenlanders. Om het fenomeen te bestrijden worden bewakingscamera’s in de straten geïnstalleerd.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden