2 november 2022 - 14:00 - Economie
De mogelijke afschaffing van de subsidie op de prijs van gasflessen in ruil voor rechtstreekse steun aan gezinnen in een moeilijke situatie komt slecht aan bij de Marokkaanse federatie voor consumentenrechten.
"Vanaf dit jaar zullen we 20 miljard dirham uittrekken voor directe hulp aan gezinnen in precaire situaties," kondigde Fouzi Lekjaa, minister van Begroting, aan. Dit zal zijn weerslag hebben met de afschaffing van de subsidie op de prijs van gasflessen. De mogelijke afschaffing van de subsidie wordt gerechtvaardigd door de vaststelling dat "de huidige subsidie nauwelijks ten goede komt aan precaire gezinnen omdat ze minder dan één gasfles per maand gebruiken", aldus Les Inspirations Éco.
Lees ook: Marokko: prijs butaangas al 30 jaar hetzelfde
Dit besluit is nog niet van kracht, maar roept nu al reacties op omdat een verhoging van de prijs van de gasfles zeer waarschijnlijk is. De afschaffing van de subsidie kan volgens de voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor consumentenrechten, Bouazza Kherrati, het begin zijn van sociale instabiliteit. Hij stelt daarom voor "dat de regering deze mogelijkheid opnieuw bestudeert omdat ze alleen uitvoerbaar is als er maatregelen aan voorafgaan".
Lees ook: Marokko: productgebonden subsidies exploderen
Door de subsidiëring is de prijs van een gasfles bij de plaatselijke kruidenier 42 dirham, terwijl de werkelijke prijs merkelijk hoger ligt.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden