Zoeken

Marokko zet Quebec onder druk om wervingen te stoppen

3 oktober 2024 - 12:10 - Wereld

©

Onder druk van de Marokkaanse overheid stopt Quebec met het werven van Marokkaanse verpleegkundigen. Het werven in Afrikaanse landen wordt volledig stopgezet, met uitzondering van Tunesië. Kameroen, Ivoorkust en Marokko zijn niet langer wervingsdoelen voor Quebec, meldt Radio-Canada.

Souriya Otmani, de Marokkaanse ambassadeur in Canada, is tevreden met de beslissing. "Het lijkt erop dat Quebec een weloverwogen, rechtvaardige, ethische en billijke beslissing heeft genomen", zegt ze. De stop zal volgens haar een positief effect hebben op de Marokkaanse gezondheidszorg. "Er worden klinieken gebouwd en uitgerust, maar die kunnen niet functioneren vanwege een tekort aan medisch personeel en verpleegkundigen. De levens van duizenden mensen staan op het spel", aldus Otmani. Ze wijst erop dat honderden, zo niet duizenden Marokkaanse verpleegkundigen het koninkrijk jaarlijks verlaten om in Canada, Europa of Arabische landen te gaan werken.

Lees ook: Grote groep Marokkaanse verpleegkundigen naar Canada vertrokken

"Dit is precies het soort actie en reflectie dat we van landen hopen te zien in de richting van wat we ethische werving noemen", zegt Lisa Little, eerste vicevoorzitter van de Internationale Raad van Verpleegkundigen. De eerste stap is volgens haar om niet te werven in landen die op de waarschuwingslijst van de Wereldgezondheidsorganisatie staan, waaronder Kameroen en Ivoorkust. "We moeten stoppen met werven in de 55 landen op de lijst, waarvan 37 in Afrika", zegt Little. Ze vindt ook dat andere Canadese provincies moeten stoppen met het werven van verpleegkundigen in de Filipijnen.

Quebec bevestigt dat Marokko heeft gevraagd om vanaf het tweede kwartaal van 2024 geen overheidsverpleegkundigen meer te werven. "We hebben dat verzoek gerespecteerd", zegt een woordvoerder van het ministerie van Immigratie, Verfransing en Integratie. "In andere landen heeft Quebec zelf besloten om de werving te beperken of te stoppen om de lokale bevolking niet bloot te stellen aan gezondheidsrisico’s, ondanks de hoge werkloosheid in de gezondheidssector in die landen."

Lees ook: Canada: de moeilijke reis van Marokkaanse verpleegkundigen

In de afgelopen twee jaar heeft Quebec ongeveer 1000 verpleegkundigen in Afrika geworven, vooral in Kameroen, Marokko en Ivoorkust. Er waren plannen om nog eens 235 kandidaten in het buitenland te werven in het kader van een succesvol programma van 65 miljoen dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team