Zoeken

Premier Marokko onder vuur na bericht in het Darija

13 augustus 2024 - 18:50 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Aziz Akhannouch ligt onder vuur vanwege zijn keuze om de Atlaswelpen te feliciteren in het Darija in plaats van in het Standaard Arabisch.

Deze felicitaties volgden op het winnen van de bronzen medaille in het voetbal op de Olympische Spelen van Parijs 2024. De keuze van Akhannouch om het Marokkaans dialect te gebruiken in zijn bericht op sociale media heeft tot veel kritiek geleid onder voorstanders van het Standaard Arabisch.

Lees ook: Hervé Renard verbaast met zijn Darija (video)

Fouad Abou Ali, voorzitter van de Nationale Coalitie voor de Arabische Taal in Marokko, uitte zijn ongenoegen en verklaarde dat het gebruik van Darija door de premier in strijd is met de Marokkaanse grondwet. Hij benadrukte dat Akhannouch de verplichting heeft om de grondwet te respecteren, waarin het Standaard Arabisch als officiële taal van de staat wordt genoemd. Abou Ali riep op tot het handhaven van de constitutionele bepalingen die het Arabisch als formele taal van het land beschermen.

Lees ook: Darija op Wikipedia: wedstrijd zaait verdeeldheid

Artikel 5 van de Marokkaanse grondwet, die op 1 juli 2011 werd ingevoerd, stelt dat "het Arabisch de officiële taal van de staat blijft" en dat "de staat zich inzet voor de bescherming en ontwikkeling van de Arabische taal, evenals voor de bevordering van het gebruik ervan." Daarnaast erkent het artikel ook het Amazigh als een officiële taal, waarbij het wordt erkend als een gemeenschappelijk erfgoed van alle Marokkanen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team