5 april 2021 - 12:10 - Cultuur
De Marokkaans-Nederlandse rapper Lijpe functioneert nu al zeven jaar lang als luidspreker voor een generatie die zich niet gehoord voelt in Nederland. Zijn nieuwe plaat ’Verzegeld’ kwam binnen op 1 in de albumcharts. In dat album motiveert hij zijn luisteraars om de obstakels op hun weg te overwinnen en zichzelf onderweg niet te verliezen.
’Verzegeld’ is het negende studioproject van Abdel Achahbar, beter bekend als Lijpe. Het kwam binnen op nummer één in de albumcharts. Dat is vooral uitzonderlijk omdat de meeste hiphop-popsterren, in tegenstelling tot Lijpe, constant de aandacht opzoeken met radiovriendelijke hits, videoclips en grote featurings, met interviews in glossy’s en radio- en tv-optredens. Zonder hierin mee te gaan behoort Lijpe toch tot één van de meest gewaardeerde artiesten van de hiphop scene. FunX-presentator Ouassima Tajmout zegt dat hij dit vooral te danken heeft aan zijn toegewijde fanbase. "Lijpe heeft hele trouwe luisteraars die zijn platen helemaal grijs draaien omdat ze zo’n plaat echt zien als een handleiding. Als de muziek van Lijpe wordt gedraaid zijn jongens uit de buurt stil. Mensen luisteren echt naar wat hij te zeggen heeft".
Lijpe focust zich niet op het maken van hits, maar op pure hiphop tracks. Daardoor stond hij in 2018 met vijf albums tegelijk in de Album Top 100. "Die fans weten dat hij ooit begon onder de naam Lijpe Mocro, en via underground platform Punchout Battles meedeed met rap-battles. Zijn echte doorbraak volgde in 2013 via de Zonamo-sessie met Ismo, die ineens miljoenen views pakte. In die tijd was dat echt een unicum. Als je nu naar die sessie kijkt zie je een hongerige jongen, een zelfverklaard heethoofd, een ’geldwolf’, die hiphop als zijn enige uitweg ziet en nog met de scherpte van een battle rapper rapt. En de mixtape Van De Bodem Naar De Grond sloeg in 2014 in als een bom. Jonge hiphopfans voelden: dit is andere koek".
Omdat hij niet vaak in de schijnwerpers staat hebben veel mensen geen besef van de grote impact van Lijpe op de jongerencultuur. De 21-jarige Rashid, één van de vele fans die al zeven jaar lang Lijpe op de voet volgt vertelt. "Tijdens mijn middelbare schooltijd was Lijpe degene die de trend zette: de opscheertjes, de trainingspakken. Het was een wisselwerking: hij liet met zijn platform onze identiteit en subcultuur aan Nederland zien. Of dat nou om zijn kledingstijl, mening of mindset ging."
Lijpe was zich hiervan wel goed bewust: "Ik vertegenwoordig een hele grote gemeenschap die zichzelf niet kan vertegenwoordigen. Zij kunnen alleen maar roepen, ik kan het op een plaat zetten en in een liedje brengen, zodat miljoenen mensen het horen,’ aldus Lijpe in een zeldzaam interview met 3voor12. Hij heeft het dan over "de jongens van buiten, de jongens met een struggle. Ik moest keihard rennen, en soms ook iets raars doen. Dan had je weer even wat geld. Mijn ouders hadden het niet heel breed, dan stop je wel met geld vragen. Ik was op mezelf, dat heeft me hard gemaakt. Ze zeggen hier in Nederland: "We zijn allemaal gelijk", maar daar klopt helemaal niets van. Een groot gedeelte van Nederland wil zich nóóit gelijk stellen aan ons. Maar wij laten ons niet kennen, hoor."
Lijpe is zichzelf gebleven in zijn muziek maar werd onderweg wel volwassener. Op zijn nieuwe album ’Verzegeld’ is er geen verheerlijking van het straatleven te horen en spreekt hij zelfs spijt uit voor zaken die hij in zijn jongere jaren deed. Zijn nieuw album gaat over het vinden van stabiliteit na de chaos, over trouwen, zelf een goed voorbeeld zijn en vader worden. "Ik probeer m’n band nu te versterken met m’n schepper in de hoop dat ik uit deze shit op tijd nog kan vertrekken." Hij rapt nog steeds voor die jongens op de straat, maar probeert hen nu te motiveren om wat van hun leven te maken. "Ewa broeder pak je rust, want de straten zijn heet. Zoek een vrouwtje en ga trouwen, maak het plaatje compleet."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award