Zoeken

Schietpartij Marrakech: ter dood veroordeelde daders overgebracht naar Nederland?

1 augustus 2024 - 21:20 - Marokko

©

Twee Nederlanders die in 2017 ter dood werden veroordeeld voor een moord in café La Crème in Marrakech, kunnen mogelijk rekenen op strafvermindering. De hoogste rechtbank in Marokko heeft de zaak terugverwezen naar het hof van beroep in Casablanca. De rechters menen dat de eerdere veroordeling onvoldoende rekening hield met de medewerking van de twee mannen aan het onderzoek.

Shadyone S. en Edwin R.M. hebben bekend dat ze de moord hebben gepleegd en hebben de opdrachtgevers van de aanslag genoemd. Het eigenlijke doelwit was een vijand van Ridouan Taghi, een bekende figuur in de georganiseerde misdaad. De rechters vinden dat deze medewerking had moeten leiden tot een lagere straf.

Lees ook: Schietpartij Marrakech: doodstraf voor twee Nederlanders

Door deze beslissing gloort er hoop voor de twee Nederlanders. Hun doodstraf zou kunnen worden omgezet in levenslang, of zelfs een kortere gevangenisstraf. Als dat gebeurt, zouden ze kunnen worden overgeplaatst naar een Nederlandse gevangenis, iets wat tot nu toe onmogelijk leek.

De zaak heeft veel aandacht gekregen vanwege de onevenredigheid in de straffen. De opdrachtgevers en de tussenpersoon kregen veel lagere straffen, wat vragen oproept over de rol van de twee Nederlanders als "zondebokken" voor de criminele wereld.

R.M. heeft verklaard dat Taghi achter de aanslag zat en ook betrokken was bij de moord op zijn jongere broer. De twee mannen hoopten op een lagere straf in ruil voor hun medewerking. Die heeft onder andere geleid tot de ontdekking van een dodenlijst, waarop ook de naam van journalist Peter R. de Vries stond.

Lees ook: Amerikaanse politie toont interesse voor schietpartij Marrakech

Het beoogde doelwit van de aanslag, Mustapha el F., overleefde doordat hij vlak voor de schietpartij van plek was gewisseld op het terras van zijn café. Hij is later veroordeeld voor witwassen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team