26 december 2020 - 11:40 - Wereld
In een interview met Trouw blikt de Marokkaans-Nederlandse burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, terug en vooruit. Volgend jaar is hij van plan om zijn blik te richten op de werkloze Nederlandse Nederlanders. Dat is volgens hem een achtergebleven groep. Zijn inspiratie om het goede te doen haalt Marcouch uit de islam.
De 51-jarige Marcouch ziet zichzelf als een boom die gevoed wordt door vele wortels, sommige komen uit zijn geboorteland Marokko, andere uit Amsterdam waar hij lang woonde en nu is zijn Arnhemse wortel al drie jaar aan het schieten. Samen vormen ze zijn identiteit: "Ik voel me al heel lang een diepgewortelde en breedvertakte boom. Als je in de wortels gaat zitten hakken, dan word je een kwetsbare boom die zijn functies verliest en niet vruchtbaar wordt. Als sterke boom wil ik teruggeven wat ik aan goeds heb gekregen."
Hard werken spreekt Marcouch erg aan, hij heeft het arbeidsethos van huis uit meegekregen. "Als je een boek leest, moet dat een nuttig boek zijn, geen fictie", zei zijn vader. "Je waarde zit in het brood dat op tafel komt. Dat smaakt het zoetst als dat het resultaat is van je eigen inspanning. Ook dat heb ik van mijn vader geleerd."
Marcouch had dit jaar de handen vol aan incidenten, zoals de tragische brand in een flat die een vader en zijn zoontje het leven kostte, de pedojagers die een gepensioneerde leraar doodsloegen en de onlusten in de wijk Geitenbeek. Maar voor volgend jaar wil hij een structureel probleem op de agenda zetten: de hardnekkige werkloosheid onder wat hij noemt de Nederlandse Nederlanders. "Ik maak me grote zorgen om de Nederlandse Nederlanders in Arnhem, en daarbuiten. Er is hier een bovengemiddeld grote groep van hardnekkige werklozen, van families waar nog nooit iemand heeft gewerkt. Kinderen groeien op zonder dat ze iemand kennen die werkt. Die groep is verweesd, ze zijn voortdurend boos op de ander. Ze hebben het slachtofferschap als het ware geïnternaliseerd. Ze hebben geen vertrouwen meer in het systeem."
Marcouch waarschuwde ook voor het salafisme. Hij was het niet eens met de petitie waarin Nederlandse moslims vroegen om het beledigen van de profeet strafbaar te stellen. "Iedereen heeft het recht op een mening en op een petitie. Maar als je na zo’n vreselijke moord zegt dat die docent die cartoon van Mohammed niet had moeten laten zien in de klas, dan vind ik dat fout. Op dat moment moet je duidelijk stelling nemen tegen dat geweld. Het had een petitie moeten zijn tegen het salafisme, dat is wat er had moeten gebeuren."
Over zijn geloof zegt Marcouch in het Trouw-interview: "Het inspireert me om het goede te doen. De spiritualiteit vind ik iets moois, gebed, stilte, luisteren naar recitaties, lezen van de Koran. Dat zijn hele persoonlijke intieme momenten, echt rustmomenten voor jezelf, vandaag de dag noem je het oplaadmomenten. Die geven energie en doen goed."
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk