Zoeken

Algerijnse El Mordjene hit in Marokko ondanks spanningen

23 februari 2025 - 17:00 - Marokko

©

Ondanks de aanhoudende diplomatieke spanningen tussen Marokko en Algerije, genieten Algerijnse voedingsproducten een opmerkelijke populariteit in Marokko. Vooral de Algerijnse chocoladepasta El Mordjene is een hit, die het zelfs beter doet dan internationale concurrenten zoals Nutella.

El Mordjene wordt in Marokko verkocht in kleine winkels en zaken die gespecialiseerd zijn in smokkelwaar. Het product is er duur: een pot van 700 gram kost meer dan 350 dirham, terwijl het in Algerije voor ongeveer 40 dirham over de toonbank gaat. Toch is de vraag groot. Een winkelier in Rabat vertelt aan L’Opinion dat hij maandelijks zo’n vijftig potten El Mordjene verkoopt, "wat niet niks is gezien de prijs".

Lees ook: Europa blokkeert import populair Algerijns smeerpasta El Mordjene

Opmerkelijk is dat op de potten El Mordjene die in Marokko worden verkocht, niet "Made in Algeria" staat, maar "Made in Türkiye". Volgens Ouadie Madih, voorzitter van de Consumentenbeschermingsvereniging UNICONSO, zou dit te maken kunnen hebben met een vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije. Hij vraagt zich echter af waarom het product, als het daadwerkelijk in Turkije wordt gemaakt, niet gewoon in de supermarkten verkrijgbaar is en waarom de potten geen stempel dragen van de Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit (ONSSA).

Een online verkoopster uit Agadir geeft een mogelijke verklaring. Volgens haar wordt El Mordjene Marokko binnengesmokkeld. De potten zouden het land binnenkomen via Marokkaanse burgers die in Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten of Qatar wonen en die de producten vervolgens doorverkopen. Daarna zouden handelaren het overnemen en de producten online aanbieden, soms met een bezorgservice aan huis, voor prijzen die kunnen oplopen tot 400 dirham of meer voor een pot van 700 gram.

Naast El Mordjene zijn ook Algerijnse dadels, met name de Deglet Nour-variëteit, populair in Marokko, ondanks boycotcampagnes. Deze dadels zouden vaak de voorkeur krijgen boven Marokkaanse dadels, waarvan de kwaliteit de afgelopen jaren is afgenomen terwijl de prijzen hoog blijven, meldt Actu-Maroc. Hoewel er vragen zijn over hoe de Algerijnse dadels Marokko binnenkomen, beweren handelaren uit Bni Drar, een grensstadje, dat ze de dadels legaal importeren via de havens van Beni Ansar in Nador of Tanger.

Lees ook: Algerijnse dadels vliegen over de toonbank in Marokko

De veiligheid van Algerijnse dadels is overigens al meerdere keren ter sprake gekomen, maar de ONSSA heeft deze bezorgdheid van consumenten ontkracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team