Zoeken

Europa blokkeert import populair Algerijns smeerpasta El Mordjene

16 september 2024 - 11:20 - Wereld

©

Geruchten over een Frans verbod op de Algerijnse smeerpasta El Mordjene doen de ronde sinds vrijdag 13 september, toen een lading van dit product werd tegengehouden in de haven van Marseille.

De informatie werd zaterdag bevestigd door de Franse krant La Provence. De Franse douane heeft de invoer van El Mordjene op Frans grondgebied verhinderd vanwege een schending van de Europese regelgeving over de import van zuivelproducten of producten op basis van melk uit landen buiten de Europese Unie.

Lees ook: Spanje verbiedt Marokkaanse garnalen

Volgens de EU-verordening 2021/405 staat Algerije niet op de lijst van landen die zuivel, zuivelproducten of producten die melk bevatten, mogen exporteren naar de Europese markt. De melk die wordt gebruikt door het in Oran gevestigde bedrijf Cebon, de producent van de smeerpasta El Mordjene, zou echter uit Frankrijk komen. Dit "melkpoeder is geïmporteerd uit Frankrijk, voordat het in Algerije werd verwerkt", meldt het Franse medium.

Lees ook: Spanje weigert Marokkaanse vis door parasiet

La Provence voegt eraan toe: "Deze zaak zou directe gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van deze markt in Frankrijk." El Mordjene is een product dat erg populair is bij de grote Algerijnse gemeenschap in Frankrijk, zozeer zelfs dat het een geduchte concurrent is geworden van het beroemde Italiaanse merk Nutella.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team