Zoeken

Algerijnse zanger Cheb Bilal niet welkom in Marokko

14 oktober 2024 - 19:40 - Cultuur

©

De aankondiging dat de Algerijnse zanger Cheb Bilal zal optreden op het vierde Nationale Appelforum op 19 oktober in Midelt, heeft geleid tot felle discussies op sociale media. Veel Marokkaanse internetgebruikers zijn tegen zijn komst en herinneren aan de controversiële uitspraken die de artiest deed over Marokko.

In mei 2016 gaf Cheb Bilal een interview aan de Algerijnse tv-zender Echourouk, waarin hij uitspraken deed die door Marokkanen als beledigend werden ervaren. Hij zei onder andere dat hij geen Marokkaanse nationaliteit wilde, omdat hij die "niet nodig had, zelfs niet als hij hem gratis zou krijgen". Deze uitspraken leidden tot grote verontwaardiging. Internetgebruikers beschuldigden de zanger ervan zijn succes bij het Marokkaanse publiek te verloochenen.

Lees ook: Cheb Bilal wil niet meer in Marokko optreden

Hoewel Cheb Bilal later in een video probeerde de gemoederen te bedaren door te zeggen dat "de Marokkaanse nationaliteit in zijn hart zit", is de kritiek niet verstomd. Veel Marokkanen zien de uitspraken van de raï-zanger als een aantasting van de nationale waardigheid en een betwisting van de rol die Marokko in zijn carrière heeft gespeeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team