18 oktober 2021 - 16:20 - Cultuur
Ali B is al lang bezig met zelfontwikkeling, maar in de docuserie van Videoland ’Ali Bouali’, is te zien dat hij ondanks al dat werk, toch nog vaak in de clinch ligt met mensen. Nu hij teruggrijpt naar de oude les: ’Eerst begrijpen, dan begrepen worden’, maakt hij een grote sprong vooruit.
De nieuwe vierdelige Videolanddocumentaire gaat over zeer pijnlijke en persoonlijke zaken, die Ali B lang verborgen heeft kunnen houden. Hij vertelt bijvoorbeeld waar hij als kind ging rondhangen, waar vrienden van hem geliquideerd werden, over zijn gokverslaving en die van zijn vader, maar ook over zijn eigen kinderen, waar hij lange tijd niet voldoende aandacht voor had. "Door dat kwetsbare stuk nu wel te delen, hoop ik mensen te inspireren die tegen dezelfde dingen aanlopen", zegt Bouali.
Lees ook: Ali B wil nog altijd groeien
Vorig jaar begon de inmiddels 40-jarige Ali B. met het zelfontwikkelingsplatform Ik Wil Groeien, en in november verschijnt zijn boek De Ali B-methode. In Trouw zegt Ali dat hij zijn eigen succes voor een groot deel te danken heeft aan de vele zelfhulpboeken waar hij inspiratie uit haalde. Ali Bouali en zijn vrouw Breghje Kommers begeleiden met het managementbureau SPEC ook grote namen zoals Boef, Ronnie Flex en Famke Louise. "Ik ben trots dat ik bij Boef kwetsbaarheid heb weten los te maken. Hij vond kwetsbaarheid altijd eng, hij was bang dat mensen zouden denken dat hij zichzelf zielig vindt. Gelukkig liet hij in zijn documentaire vorig jaar een kwetsbare kant zien. Ik heb hem ook geholpen aan de gevolgen te denken voordat hij een impuls volgt. Minder reactief, meer proactief."
’Reactief’ en ’Proactief’ zijn begrippen die Bouali 20 jaar geleden leerde in het beroemde zelfhulpboek De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap, door Stephen Covey. "Ja, grappig. Dat is één van de boeken die de grootste impact op mij hebben gehad. Zonder dat ik het doorheb kom ik altijd terug bij die zeven eigenschappen. Ze zijn deel van me geworden." Hij paste het principe ’proactief’ ook bij zichzelf toe om van zijn drugsgebruik en zijn gokverslaving af te raken. "Ik ben het meest vatbaar voor m’n verslaving wanneer ik me bedreigd of ontkend voel. Dan denk ik: ’Fok jullie allemaal, ik ga gewoon dit doen, want dit vind ik tenminste leuk’. In het gokken zoek ik dan de connectie die ik mis met de mensen om me heen. Het is reactief: een reactie op dat gevoel van dreiging. Door bewust verder te kijken naar de destructieve gevolgen, associeer ik m’n verslaving niet meer met geluk maar met pijn. Een paar maanden geleden zat ik nog wel eventjes op een goksite. Maar deze keer was het niet dwangmatig, en een groot verschil met vroeger is dat ik er gewoon open over was."
Lees ook: Videoland maakt docureeks over Ali B
Naast zijn artistieke carrière en zijn ondernemerschap wil Ali B ook zoveel mogelijk mensen helpen maar hij beseft nu ook dat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin. "Ik had met m’n kinderen afgesproken dat ik tweeënhalf jaar de tijd zou nemen om filantroop te worden. Maar door de docu heb ik dat plan gewijzigd. Ik zeg daarin dat ik m’n vader niet miste omdat ik hem niet kende, en in dezelfde docu zegt mijn zoontje: ’Papa, ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat je zo weinig thuis bent’. Dat was zo confronterend dat ik dacht: niks tweeënhalf jaar weg zijn, die shit moet nú hand in hand gaan. Ik moet dus een middenweg vinden, waar ik m’n dromen achterna kan gaan en er voor mijn kinderen kan zijn. Dat betekent dat ik niet alles kan. Met sommige dingen moet ik vrede hebben. Voor een jongen die heel groot denkt is dat veel om in te leveren, maar ik ga voor balans."
Zo wil Bouali bijvoorbeeld weeshuizen opzetten voor kinderen in Marokko. "Ik ben trots op mijn spontaniteit, het heeft me veel gebracht. Je ziet het ook terug in mijn improvisatiekwaliteiten bij The Voice. Maar de valkuil is dat ik impulsief kan zijn. Thuis, waar mijn vrouw gewoon behoefte heeft aan zekerheid en duidelijkheid, is dat echt een probleem. Stel je voor: daar zit je met je impulsieve echtgenoot. En als je dan ook nog samen een bedrijf hebt, wie bepaalt de koers dan? Mijn impuls of haar controle? Het is allebei op zichzelf niet goed. De gulden middenweg, daar blijf ik in geloven."
Lees ook: Ali B gaat full vegan (video)
In de documentaire zeggen veel vrienden en collega’s dat ze zich stoorden aan de manier waarop Ali zijn eigen zin doordrukte en boos werd wanneer anderen niet naar hem luisterden. "Drie jaar geleden had ik verstoorde relaties met bijna iedereen in mijn bedrijf. Toen dacht ik: oké, als ik met acht van de tien mensen ruzie heb, doe ik statistisch gezien misschien zelf iets fout. Dus ik ging kijken waarom het botst. Zo kwam ik terug bij de vijfde eigenschap van effectief leiderschap: Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Ik had altijd gedacht dat wat voor mij werkt, ook voor anderen werkt. Dat iedereen de wereld zo zou moeten zien als ik. Ook mijn kinderen. Nou, dat is een supergrote fout die ik heb gemaakt. En ik heb lang gedacht dat zij moesten zijn zoals ik. Daardoor heb ik mijn kinderen per ongeluk gewoon verwaarloosd. Eén van mijn zoons is erg anders dan ik ben", legt Bouali uit. "Voordat hij iets doet, wil hij weten waar hij aan toe is. Dan zei ik als vader: ’Je moet gewoon durven, loslaten!’ Ik gedij bij springen in het diepe. Maar hij niet. Net zoals ik heel makkelijk ben met mensen. Als ik moe ben, kan ik werkelijk midden in het centrum op een bedje in slaap vallen, want mensen maken geen indruk op me. Op m’n zoontje maken ze heel veel indruk".
Het aanvaarden van verschillen heeft niet alleen het contact met zijn kinderen verbeterd. "Het gaat ook wat beter tussen mijn vrouw en mij. We hebben in onze relatie allebei veel schade aangebracht omdat we ons bedreigd voelden. Het is geen nieuwe wedstrijd, het is eentje waar we allebei 6- of 7-0 achter staan. Maar we zijn wel begonnen aan dat proces van win-win."
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award