Zoeken

Amerikaanse amandel verplettert Marokkaanse concurrentie

14 juli 2022 - 11:40 - Economie

©

In Marokko zijn Amerikaanse amandelen zo populair dat ze de plaatselijke markt overheersen ten koste van Marokkaanse amandelen. Daardoor heeft het koninkrijk moeite om zijn product te verkopen, ook al is het beter dan de ingevoerde amandel.

In Marokko geproduceerde amandelen smaken weliswaar beter en hebben een hogere voedingswaarde, maar ze zijn minder concurrentieel dan uit de Verenigde Staten geïmporteerde amandelen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van Rekolt, een marktonderzoeksbureau. In 2021 werd meer dan 85% van de plaatselijke consumptie ingevoerd, vooral uit de Verenigde Staten. Niettemin heeft het koninkrijk zijn productie in de loop der jaren opgevoerd, van 14.300 ton in 2000 tot 29.600 ton in 2020.

Lees ook: Marokko verbiedt invoer planten

Voor de consument zijn Amerikaanse amandelen goedkoper dan die uit Marokko. Volgens de studie wordt in het koninkrijk jaarlijks 30.000 ton amandelen geconsumeerd. In 2017 bedroeg dit aantal 27.000 ton, waarvan 97% plaatselijk werd geproduceerd. In 2018 was dit percentage 91% met 28.000 ton verbruik, om in 2019 te dalen tot 78%.

Lees ook: Marokkaanse sokkenindustrie gaat failliet door Turkse machines

De volledige opheffing van de tariefbelemmeringen voor de invoer van Amerikaanse amandelen in 2019 maakte het mogelijk voor Amerikaanse amandelen om een plaats te veroveren op de Marokkaanse markt. Het bereikte een marktaandeel van 21% en nam in de volgende jaren geleidelijk toe, waardoor het aandeel van Marokkaanse amandelen daalde tot 46% en tot slechts 15% in 2020 en 2021, terwijl de ingevoerde amandelen respectievelijk 52% en 83% bereikten, aldus de onderzoekers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team