15 maart 2021 - 13:40 - Wereld
De Amsterdamse moslimgemeenschap ontwikkelde het afgelopen jaar een plan voor een islamitische begraafplaats. De behoefte daaraan werd groter door de coronacrisis, die de repatriëring van overledenen naar met name Marokko bemoeilijkte. Maar het Amsterdamse stadsbestuur blokkeert de komst van een begraafplaats voor moslims die eeuwigdurende grafrust willen. De initiatiefnemers gaan tegen dit besluit in beroep bij de provincie.
De Raad van Marokkaanse Moskeeën vroeg Amsterdam en omringende gemeenten in april om een oplossing. Veel families weken voor eeuwige rust tot dan toe uit naar de islamitische begraafplaats in Almere, maar daar was bijna geen plaats meer. Daarop werd de Stichting Islamitisch Begraven Nederland opgericht die de voornaamste islamitische soennitische organisaties in de regio Amsterdam vertegenwoordigd. Zij dienden het plan in voor de begraafplaats waar het Amsterdamse college niet aan wil meewerken, schrijft Het Parool.
Het plan gaat in de eerste plaats over de eeuwigdurende grafrust, dat wil zeggen dat graven na een bepaald aantal jaren niet worden geruimd. Er zijn reeds begraafplaatsen met een islamitisch perceel, zoals Westgaarde in Osdorp en De Nieuwe Ooster, maar er is geen vooraf gegarandeerde eeuwige grafrust, zoals veel moslims verlangen. Om dit mogelijk te maken moet de gemeente als grondeigenaar akkoord gaan met een eeuwigdurende erfpacht. Dit principe is niet nieuw, tegen betaling kunnen huiseigenaren sinds 2016 kiezen voor eeuwigdurende erfpacht.
Wethouder Marieke van Doorninck meldde in oktober dat ze eeuwigdurende grafrust mogelijk gaan maken bij de Nieuwe Noorder en de Nieuwe Ooster. Maar in een brief aan advocaat en mede-oprichter van de stichting Elsa van de Loo, wijst ze de aanvraag voor de islamitische begraafplaats af. De regeling voor eeuwigdurende erfpacht zou enkel gelden voor grond met woonbestemming. Daarnaast wil de gemeente ook geen medewerking verlenen aan een begraafplaats die alleen bestemd is voor soennitische moslims.
Van de Loo verwijt de gemeente dat ze daarmee de scheiding van kerk en staat negeren. "Als geloofsgemeenschap vertegenwoordig je nu eenmaal een bepaald deel. Het is een gemeente niet toegestaan in de geloofsbelijdenis te treden. Als iemand een islamitische school wil stichten kun je ook niet tegenwerpen dat er ook behoefte is aan een katholieke school. Daar komt bij dat een aanvraag alleen kan worden afgewezen als niet aan de wettelijke vereisten is voldaan. Dat is niet het geval."
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan