Zoeken

Bankschandaal in Tetouan: miljoenen dirhams verduisterd door filiaalmanager

28 mei 2024 - 07:00 - Marokko

©

De kamer voor financiële misdaden van het Hof van Beroep in Rabat heeft zaterdag de gevangenneming bevolen van de directeur van een bankkantoor in Tetouan. De man wordt beschuldigd van verduistering van gelden en vervalsing van documenten.

De verdachte, die momenteel in de lokale gevangenis van Tamesna vastzit, is de directeur van het filiaal van de Union Marocaine des Banques (UBM) in Tetouan. Daniel Ziouzio en zijn handlanger werden vorige week maandag gearresteerd op het hoofdkantoor van de bank aan de Avenue Mohammed V, na een klacht van Bank Al-Maghrib waarin verdachte opnames op klantenrekeningen werden onthuld.

Lees ook: Bankdirecteur in Tétouan verdacht van miljoenenfraude

Daniel Ziouzio zou tientallen miljoenen dirhams van klantenrekeningen verduisterd hebben door middel van een jarenlang opgezet fraudesysteem. Zo zou de verdachte een chequeboek op naam van een verzekeringsmaatschappij hebben opgesteld, zonder medeweten van de leiding van het bedrijf. Vervolgens begon hij cheques van aanzienlijke bedragen uit te schrijven op zijn eigen naam en die van anderen, waardoor hij het bedrijf van zijn vermogen beroofde.

De man probeerde ook instellingen, bedrijven en zakenlieden op te lichten door hen recordrentepercentages van 4,2% per halfjaar voor te schotelen. De gerechtelijke politie van Tetouan vond geen geld in de luxueuze villa van de verdachte, die vrijdag op bevel van het openbaar ministerie werd doorzocht. Een dag voor zijn arrestatie zou de directeur van het bankkantoor stappen hebben ondernomen om dit huis te verkopen om te voorkomen dat het door de rechtbank in beslag zou worden genomen.

Lees ook: Miljoenen verduisterd bij bank in Rabat, klanten opgelicht

Daniel Ziouzio, tevens vicevoorzitter van de gemeente Tetouan, zou verslaafd zijn aan gokken en het grootste deel van het verduisterde geld hebben verspeeld in casino’s in Tanger. Bedrijven in de vastgoedsector waren het vaakst het slachtoffer van de grootschalige verduistering door de bankier. Een bedrijf waarvan een van de partners de koninklijke adviseur Omar Azziman is, die 3,4 miljoen dirham op zijn rekening in dit filiaal had staan, zag zijn saldo teruggebracht tot 230 dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team