13 juni 2021 - 18:40 - Sport
Kaoutar Achahbar was ruim drie jaar vrijwilligster voor taal en spel en wilde graag aan de slag als stagiair bij Stad Lokeren. Maar de stad hanteert een streng verbod op het dragen van een hoofddoek en Kaoutar weigert haar hoofddoek af te zetten. Om tegen weigering te protesteren, deed Kaoutar een oproep met de vraag om op woensdag 9 juni solidair te zijn met vrouwen die een hoofddoek dragen.
Kaoutar Achahbar is enorm geschrokken door de weigering van haar kandidatuur als stagiaire. "Ik werk al meer dan drie jaar voor Lokeren voor Taal en Spel, maar ook voor verschillende andere diensten. Ik volg een opleiding orthopedagogie en voor mijn laatstejaarsstage ging ik me voorstellen bij de Dienst Samenleving. Ze zeiden dat ik perfect was voor de job, maar dat ik dan wel mijn hoofddoek moest afzetten. Op hetzelfde moment liep er een andere kandidaat stagiaire rond die een rondleiding kreeg en wel onmiddellijk mocht beginnen. Dit kwam heel erg hard binnen en dat terwijl de stad op haar website stelt dat het openstaat voor diversiteit."
Lees ook: België: partij wil hoofddoek in openbare sector verbieden
Kaoutar overweegt niet eens om haar hoofddoek af te zetten. "Ik word afgewezen voor één meter stof. Dit is hetzelfde als iemand afwijzen omdat hij een broek draagt. Ik vind mezelf prachtig met mijn hoofddoek. Die draag ik met liefde voor mijn geloof. Dus die zet ik niet af." Kaoutar riep woensdag 9 juni uit tot solidariteitsdag voor vrouwen met een hoofddoek en werd hierbij gesteund door het actieplatform Baas Over Eigen Hoofd! (BOEH!). Via sociale media betuigden heel wat mensen hun steun door een rood kledingstuk te dragen. "Die steun doet deugd. Niet enkel voor mij, maar ook voor andere vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van deze discriminatie", zegt Kaoutar in Het Laatste Nieuws. "De stad verschuilt zich achter het begrip neutraliteit. Maar niemand is 100% neutraal."
Lees ook:Hafsa El-Bazioui krijgt doodsbedreigingen na debat over hoofddoek in België
De Lokerse burgemeester Filip Anthuenis zegt de zaak niet te willen opblazen. "Er werken op onze diensten mensen met verschillende achtergronden, maar een hoofddoek is inderdaad niet toegestaan omdat een ambtenaar die in contact komt met de burger neutraliteit moet uitstralen. Daar horen geen religieuze symbolen bij: geen hoofddoeken, maar bijvoorbeeld ook het dragen van een kruis." Anthuenis zegt dat dit besluit unaniem werd goedgekeurd in de gemeenteraad in 2006. "In dat besluit over het administratief statuut van het gemeentepersoneel staat duidelijk te lezen dat het verboden is een hoofddoek te dragen op de werkvloer. Dat is de voorbije jaren nooit een issue geweest en dat willen we ook nu zo houden." Maar huidig Groen-fractieleider, Björn Rzoska, spreekt deze verklaring tegen. "Onze toenmalige fractie heeft het hoofddoekenverbod niet gesteund in 2006", stelt hij.
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Moeilijke wedstrijd voor Marokko tegen Algerije
Wedstrijd Marokko-Algerije: om hoe laat en op welk zender (live)
Tunesische bondscoach haalt uit naar Marokko na nederlaag
Brahim Díaz nu al topscorer voor Marokko
Real Madrid-ster kiest Marokko voor romantische vakantie