3 maart 2023 - 12:00 - Wereld
De anti-racisme campagne die de Belgische voetbalbond KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en de Pro League woensdag lanceerden, bevat onder meer een merkwaardige video waarin een jonge voetballer met een Marokkaans uiterlijk het racistische scheldwoord "Makak" op zijn gezicht getatoeëerd krijgt.
De video is een onderdeel van de bewustwordingscampagne om racisme en discriminatie in het Belgisch voetbal aan de kaak te stellen. In 2022 kwamen er in totaal 590 meldingen binnen met betrekking tot discriminatie op en naast het veld, een ruime verdubbeling op een jaar tijd, schrijft Het Nieuwsblad.
Lees ook: Doelman Mohamed Boukili slachtoffer racisme tijdens wedstrijd in Spanje
De campagne komt er twee jaar na de start van ’Come Together’, het actieplan voor meer inclusie in het Belgische voetbal. Racisme, homofobie en seksisme worden in de campagne vergeleken met een tattoo. "De tattoo uit de clip symboliseert perfect hoe iemand op jonge leeftijd voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden door discriminatie", aldus Samia Ahrouch, inclusiemanager van de KBVB.
Lees ook: Houssin Bezzai strijdt tegen racisme in Nederlandse voetbal
Voor de clip is samengewerkt met een acteur, maar een achtjarige Limburgse speler maakte dit recent echt mee. Een voetbalouder langs de zijlijn noemde hem tijdens een wedstrijd onder meer ’makak’ en ’bruine aap’. "Sommigen zullen deze campagne misschien choquerend vinden, omdat we het woord ’makak’ echt tonen. Maar eerlijk: ik vind het een pak choquerender dat dit woord gewoon elk weekend wel ergens op of rond een voetbalveld geroepen wordt", zegt Michael Schockaert, marketingmanager van de KBVB en één van de bedenkers van de campagne.
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran