Zoeken

Binationals kiezen massaal voor Marokko, waarom?

29 juni 2024 - 12:10 - Sport

©

Steeds meer voetballers met een dubbele nationaliteit, geboren of opgegroeid in Nederland of België, kiezen ervoor om voor Marokko te spelen in plaats van voor hun geboorteland. Dit fenomeen is ook zichtbaar op het EK 2024, waar verschillende talenten ontbreken bij de Belgische en Nederlandse selecties omdat ze voor Marokko hebben gekozen.

Er zijn meerdere redenen waarom jonge Marokkaanse voetballers deze keuze maken. Hakim Ziyech, die in 2015 voor Marokko koos, zei ooit in een interview: "Als je hier de kleinste fout maakt, krijg je als Marokkaan overdreven veel kritiek, terwijl Nederlanders meer ruimte krijgen." Ook in België speelt discriminatie een rol. Khalid Zinbi, scout voor de Belgische jeugdteams, stelt dat spelers van Marokkaanse afkomst vaak worden onderschat vanwege hun "kleinere, slankere en technische" lichaamsbouw, die niet altijd gewaardeerd wordt door trainers.

Lees ook: Marokkaans elftal: Hervé Renard als redder?

Journalisten Nordin Ghouddani en Thomas Rijsman schreven in hun boek "Marokkaanse trots" over dit onderwerp. Ze interviewden tientallen Marokkaanse Nederlanders over hun ervaringen in de Nederlandse voetbalwereld. "De tendens was dat je als Marokkaan al met 1-0 achterstond, vooral in de jeugdopleiding... je moet drie keer beter zijn dan je concurrent, anders speel je niet", aldus Ghouddani.

Lees ook: Voetbal: Marokko jaagt op binationals

Ook maatschappelijke discriminatie speelt een rol. In Nederland heeft de opkomst van Geert Wilders en zijn anti-immigratieretoriek bijgedragen aan een gevoel van uitsluiting bij veel Marokkaanse Nederlanders. In België is het Vlaams Belang niet aan de macht, maar leeft er wel een anti-Marokkaans gevoel. "In zowel Nederland als België worden Marokkanen al lang gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en hebben ze te maken met hogere percentages raciale profilering en politiegeweld dan hun witte leeftijdsgenoten", zegt Shahla Omar, voormalig journalist en hoofdredacteur van The New Arab. Dit alles heeft invloed op hun gevoel van trots en verbondenheid met de landen van herkomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team