9 juni 2023 - 19:00 - Cultuur
Het concert van Booba in Casablanca, dat gepland stond voor 21 juni, is officieel afgelast vanwege zijn seksistische teksten. Volgens Aboubakr Jamai, een voormalige Marokkaanse journalist die in het Franse Aix-en-Provence woont, zitten ultranationalisten achter de beslissing.
Aboubakr Jamai, voormalig directeur van de krant Le Journal Hebdomadaire in Marokko, leidt momenteel het programma voor internationale betrekkingen aan het American University Institute (IAU College) in Aix-en-Provence. Hij twijfelt over de werkelijke omvang van de boycotcampagne die de autoriteiten zou hebben aangezet om het concert van Booba te annuleren. Hij vindt dat de zaak een diepgaand onderzoek verdient, omdat volgens zijn bronnen "de populaire wraakzucht grotendeels werd versterkt door de Moorish movement, een zeer pro-regime Twitter-account met 51 miljoen volgers, die zichzelf presenteert als ultra-patriottisch en nationalistisch".
Lees ook: Concert Booba in Casablanca verboden
"Ik zie in de boycot van Booba geen religieus conservatisme. Het is meer een weerspiegeling van een ultra-patriottische sfeer, die dient om de gebreken in het bestuur van het Marokkaanse regime te verbergen. Er heerst de laatste tijd een behoorlijk giftige sfeer in Marokko ten opzichte van de rest van de wereld", vertelt Aboubakr Jamai aan de krant Le Figaro. Volgens hem was niet "religie de drijvende kracht" achter de annulering van het concert van Booba, ook al vroeg de islamistische oppositiepartij PJD om het te concert te verbieden. De voormalige Marokkaanse journalist ziet er eerder "een soort primaire anti-Franse en ultranationalistische gevoelens in".
Hij nuanceert dit door erop te wijzen dat "de annulering van het concert van Booba niet noodzakelijk binnen dit kader valt, in de eerste plaats omdat hij zelf niet altijd zo vriendelijk is voor Frankrijk". Jamai vergelijkt de zaak Booba eerder met die van "Brahim Bouhlel, de Franse comedian die in 2021 in Marokko tot acht maanden gevangenisstraf werd veroordeeld voor een video waarin hij jonge kinderen beledigde". "Het was hetzelfde discours: een soort eng Arabisch nationalisme, aangewakkerd door dezelfde Moorish-groepering", die anderzijds wel de voor verkrachting veroordeelde zanger Saad Lamjerrad "heel sterk steunde", ook al beweert dezelfde beweging dat ze het opnemen voor vrouwenrechten.
Lees ook: Marokko spant rechtszaak aan tegen zanger Booba
"Wat we wel weten over Booba is dat de annulering gebaseerd is op een beslissing van de wilaya van Casablanca. Deze territoriale autoriteit rapporteert rechtstreeks aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het was dus de overheid die het concert verbood. De beledigingen van de zanger aan het adres van Marokkaanse vrouwen zijn niet fraai, maar als de regering ervoor koos om rekening te houden met de boycotcampagne, dan is dat vooral omdat ze zich als de verdediger van de eer en de nationale waarden van het land wil opwerpen", besluit hij.
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award