11 januari 2021 - 12:40 - Wereld
De Braziliaan van Libanese afkomst, Ali Mazloum, is de eerste islamitische rechter aan het hooggerechtshof van Brazilië. In het overheersend katholieke land is dit een primeur.
Volgens MEMO is het de eerste keer dat een moslim benoemd wordt voor de functie van federale rechter in Brazilië. De ouders van Mazloum verhuisden in 1950 naar het land toe. Mazloum is één van acht kinderen en groeide op in het Zuid-Amerikaanse land. Zijn vader begon als straatverkoper en kreeg uiteindelijk een leidinggevende functie in een meubelzaak.
Mazloum begon aan een studie architectuur. "Maar ik werd verliefd op de wet," aldus de rechter. In de jaren tachtig studeerde hij af in rechten. Hij begon zijn carrière bij de politiemacht. Daar was hij het hoofd van. Daarna werd hij officier van Justitie in Brazilië. In 1992 werd hij rechter en is daarmee nog altijd de enige moslim die de functie in het land bekleedt. Nu gaat hij weer een stapje verder en is hij benoemd tot rechter aan het hooggerechtshof. Hij zal volgend jaar zijn nieuwe functie gaan bekleden en zegt dat hij niet kan wachten om aan de slag te gaan als federale rechter.
Naast rechten, interesseert schrijven hem ook. Mazloum heeft vijf boeken geschreven over recht en ook over de islam. "Vier boeken gaan over recht en één boek over de islam. Daar schrijf ik vooral over het leven als moslim en hoe je moeilijkheden kan trotseren." Een van zijn boeken is inmiddels als lesstof opgenomen in de curricula van universiteiten.
Ook twee van zijn zonen zijn in zijn voetsporen getreden. Zij hebben een advocatenbureau. Hij zegt na zijn pensioen daar te willen gaan werken.
Goed nieuws voor verkeersslachtoffers in Marokko
"WK 2030 enorme kans voor Marokko"
Marrakech en Fez populair bij Europese toeristen
BIM opent megaplatform in Marrakech
Franse advocate verkracht in Casablanca, richkids gearresteerd
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven