Zoeken

Deense groep vertrekt uit Marokko vanwege Sahara

31 maart 2024 - 13:00 - Economie

©

Het Deense ingenieursbureau COWI heeft aangekondigd geen nieuwe projecten meer te zullen uitvoeren in de Sahara totdat het conflict om de regio is opgelost.

"Totdat de situatie in de Sahara is opgelost en de VN erop blijft hameren dat de mensenrechten in het gebied beter gerespecteerd moeten worden, zal COWI niet deelnemen aan andere projecten in dit gebied," aldus het bedrijf in een brief aan de Verenigde Naties. De NGO Western Sahara Resource Watch (WSRW) bracht het nieuws naar buiten tijdens het Global Compact van de Verenigde Naties op 26 februari.

Lees ook: Marokko houdt marineoefening in Sahara-wateren

COWI, gevestigd in Kongens Lyngby (Denemarken), is gespecialiseerd in engineering, milieukunde en economie. In 2019 sloot het bedrijf een partnerschap met het Griekse Archirodon, dat al een contract had met het Marokkaanse fosfaatbedrijf (OCP), een van ’s werelds grootste leveranciers van fosfaatmeststoffen, voor de bouw van een nieuwe haven en een kunstmestfabriek in Laayoune.

Het Deense ingenieursbureau besloot destijds om deel te nemen aan het project omdat het "geen juridische belemmeringen" zag, zei Lars-Peter Sobye, de CEO van de groep, in januari 2022. Hij voegde eraan toe dat het project "bijdraagt aan de ontwikkeling van dit gebied waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd, volgens de Verenigde Naties en verschillende NGO’s, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch."

Met de beslissing om zich terug te trekken uit de Sahara, herhaalt COWI zijn "vaste voornemen om de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties strikt na te leven."

Lees ook: "Marokkaanse identiteit Sahara is onweerlegbaar"

"COWI verdient lof voor het innemen van zo’n duidelijk standpunt over de Sahara. We hopen dat andere verantwoordelijke bedrijven in de wereld het voorbeeld van COWI zullen volgen," zei Morten Nielsen, bestuurslid van WSRW. Voor het Polisario Front is de beslissing van COWI een "klap voor de Marokkaanse bezetting" en "goed nieuws voor het recht van het Sahrawi-volk om over zijn eigen natuurlijke bronnen te beschikken," aldus Oubi Bouchraya, woordvoerder van het Polisario Front. Hij riep de Spaanse bedrijven die in de Sahara actief zijn op om het voorbeeld van COWI te volgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team