Zoeken

Dieselrijders in Marokko dupe van hoge winstmarges

16 juli 2024 - 07:00 - Economie

©

De winstmarges op diesel zijn in Marokko fors gestegen in vergelijking met die op benzine, blijkt uit een rapport van de Raad voor Concurrentie over het eerste kwartaal van 2024.

De brutomarges op diesel schommelden tussen de 1,24 en 1,69 dirham per liter, terwijl die op benzine varieerden tussen 1,76 en 2,26 dirham per liter.

Lees ook: Marokko kiest voor Russische diesel ondanks Europa

Deze schommelingen zijn deels te verklaren door veranderingen in internationale prijzen en inkoopkosten. Hoewel de inkoopprijs van diesel licht steeg, daalde de verkoopprijs, wat erop wijst dat distributeurs een deel van de gestegen kosten hebben opgevangen. Bij benzine stegen zowel de inkoopprijs als de internationale prijzen, maar de verkoopprijs daalde slechts licht.

Opvallend is dat de brutomarges op diesel een lichte daling vertonen, terwijl die op benzine relatief stabiel zijn gebleven. Dit weerspiegelt volgens het rapport de prijsstrategieën van distributeurs in reactie op internationale prijsfluctuaties.

Lees ook: Goedkopere olie, duurdere benzine: de Marokkaanse paradox

Om de transparantie en concurrentie op de Marokkaanse brandstofmarkt te verbeteren, doet de Raad voor Concurrentie verschillende aanbevelingen. Deze omvatten onder meer strenger toezicht op prijsbepaling en betere samenwerking tussen toezichthouders en distributeurs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team