Zoeken

Doodgeschoten Hamza slachtoffer islamhaat?

20 juli 2024 - 16:20 - Wereld

©

De familie van de 25-jarige Hamza el Baghdadi, die vorige week in het Nederlandse Stampersgat werd doodgeschoten, gelooft niet dat hij slachtoffer is geworden van een verkeersruzie. Ze roepen op tot een onderzoek naar de racistische berichten die verdachte en buurman Gerben van V. voorafgaand aan de schietpartij op sociale media plaatste.

Hamza werd vorige week woensdag voor zijn huis doodgeschoten, terwijl zijn vrouw en hun acht weken oude zoontje binnen waren. De 55-jarige buurman Gerben van V. is gearresteerd en wordt verdacht van moord en doodslag. Buurtbewoners vertelden journalisten dat er een langdurige parkeerruzie speelde tussen de twee mannen.

Lees ook: Marokkaan doodgeschoten door buurman in Nederland

Volgens de familie, afkomstig uit de regio Nador in Marokko, is er echter meer aan de hand. Zij vermoeden een islamofoob motief en willen dat dit grondig wordt onderzocht. Voor de fatale schietpartij uitte de verdachte zich op Facebook en X negatief over de islam en andere religies, linkse politici en klimaatactivisten, meldt het AD.

Advocaten Anis Boumanjal en Jacorine Jager, die de familie van Hamza vertegenwoordigen, vermoeden ook een islamofobe daad. "We weten niet zeker of hier sprake is van een islamofobisch motief, maar als iemand vlak voor het schietincident opschrijft dat hij een hekel heeft aan moslims en daarna zijn islamitische buurman doodschiet, dan is het niet onwaarschijnlijk dat dat met elkaar te maken heeft. We hebben het OM gevraagd het goed te onderzoeken. Want er is veel onrust over".

Het Openbaar Ministerie liet woensdagavond weten dat "alle mogelijke motieven" worden onderzocht, inclusief de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Ook zal er worden gekeken naar de relevante informatie uit de geschiedenis van Van V.

Lees ook: Marokkaanse gemeenschap in Nederland neemt afscheid van doodgeschoten Hamza

De advocaten vragen ook om een onderzoek naar hoe het kan dat de verdachte nog wapens in zijn bezit had. Hij was een fervent wapenverzamelaar en had een vergunning om vuurwapens te bezitten, maar zou vorig jaar zijn collectie om gezondheidsredenen hebben willen inleveren. Volgens de regels zou dan ook zijn vergunning moeten worden ingetrokken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team