Zoeken

Egyptische Kazyon geduchte concurrent voor BIM in Marokko

25 juni 2024 - 22:10 - Economie

©

De Egyptische harddiscountketen Kazyon verovert met succes de Marokkaanse markt. In slechts zes maanden tijd heeft de keten al bijna 100 winkels geopend in het koninkrijk, waarmee het een geduchte concurrent wordt voor de Turkse keten BIM.

Kazyon, de dochteronderneming van Kazyon Limited UK, startte zijn activiteiten in Marokko in januari 2024. De keten richt zich op grote winkels (150-300 m²) in dichtbevolkte gebieden om een breed publiek te trekken. "We bieden concurrerende prijzen en producten die qua prestige bijna even hoogwaardig zijn als die van Carrefour," aldus een winkelverantwoordelijke aan Challenge.

Lees ook: Kazyon, Egyptische outsider, zet BIM onder druk in Marokko

De snelle expansie van Kazyon is opmerkelijk. In een half jaar tijd heeft de keten zijn aantal winkels in Marokko verdubbeld van 50 naar 100. "We zijn nu aanwezig in Casablanca, Rabat, Berrechid, Bouskoura, Mohammedia en meer," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Economen zien de opkomst van Kazyon als een positieve ontwikkeling voor de Marokkaanse economie. "Aan de ene kant hebben landen als Turkije en Egypte, met hun sterke economische groei en gedevalueerde munten ten opzichte van 15 of 20 jaar geleden, een onmiskenbaar concurrentievoordeel waar ze van kunnen profiteren in het kader van de vrijhandel. Aan de andere kant is de opkomst van nationale spelers in de harddiscountsector en andere sectoren welkom om onze economische verworvenheden te consolideren," aldus econoom Hicham Alaoui.

Lees ook: BIM verkoopt Marokkaanse producten in Turkije

Kazyon heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. De keten wil binnen twee jaar 200 winkels openen en binnen vijf jaar 600. Hiermee hoopt het de directe concurrent BIM, die al tien jaar in Marokko actief is, te evenaren en zelfs te overtreffen. Beide ketens profiteren van de voordelen van de vrijhandelsovereenkomsten die Egypte en Turkije met Marokko hebben gesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team