6 mei 2022 - 17:40 - Cultuur
Omdat het huwelijk in de islam hoog in het vaandel wordt gedragen, moedigen moslimouders hun kinderen gewoonlijk aan om deze religieuze plicht te vervullen van zodra ze halverwege, of eind twintig zijn. Dat is het thema van de film ’Marokkaanse bruiloft’.
Marokkaanse vrouwen staan vaak onder druk om zo snel mogelijk een huwelijkspartner te vinden. Het onderwerp komt regelmatig ter sprake op familiebijeenkomsten en het lijkt er soms zelfs op dat niets er toe doet, tenzij je getrouwd bent. Mina El Hannaoui, co-regisseur en medeschrijfster van de binnenkort te verschijnen film "Marokkaanse bruiloft", zegt in een interview met Morocco World News dat ze de vergelijkbare familie-ervaringen van jonge Marokkaanse vrouwen in het buitenland in de film aan bod wil laten komen. "Er zijn veel succesvolle Marokkaanse vrouwen waarvan ik denk dat ze een podium verdienen en op het scherm te zien moeten zijn."
Lees ook: Regisseur Johan Nijenhuis maakt romcom ’Marokkaanse Bruiloft’
Actrice Numidia beschrijft haar eerste filmrol als "uitdagend", maar haast zich om eraan toe te voegen dat het ook "een hele eer was om voor de eerste keer een Marokkaanse vrouw te mogen spelen." Een andere opkomende actrice in de film is Fatima Khanfour, ze speelt de rol van Fatma, de moeder van Yasmine. Ze vertelt dat ze het in het begin een hele uitdaging vond om omringd te worden door getalenteerde acteurs, die al vele malen op een set hadden gestaan voor grote producties. Ze vertelt dat ze tijdens de productie met een aantal moeilijke momenten werd geconfronteerd, maar benadrukt dat het hele gebeuren vooral een belangrijke leerervaring was.
In haar film richt El Hannaoui zich op het portretteren van de realiteit van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland, met de huwelijken, echtscheidingen, druk van de gemeenschap, jaloezie en roddels, die centraal staan in hun dagelijks leven en ervaringen. Als overkoepelend doel wil ze Nederlanders ook een inzicht geven in Marokko en zijn cultuur en daarom werd de film zowel opgenomen in Nederland als in Marokko’s magische blauwe stad Chefchaouen.
De Nederlands-Marokkaanse actrice Soumaya Ahouaoui, die de hoofdrol van Yasmine speelt, vertelt dat de hoofdrolspeler naast haar "onafhankelijke en romantische" karakter, ook te maken krijgt met onverwachte maar grappige situaties. Ze hoopt dat het publiek er mee kan lachen. De hoofdrol in deze cultureel belangrijke film gaat voor haar gepaard met een zeker gevoel van verantwoordelijkheid om de Marokkaanse gemeenschap en cultuur zo nauwkeurig mogelijk te vertegenwoordigen.
Lees ook: Actrice Soumaya Ahouaoui is een trotse Marokkaanse vrouw
Ahouaoui benadrukt dat ze bijzonder blij was om een rol te mogen spelen waarin de Arabische taal wordt gebruikt en actrice Fatima Khanfour is het hiermee eens. "De gesproken talen van de film waren zowel Marokkaans als Nederlands en het was grappig om te zien en te horen hoe de twee talen samensmolten, vooral toen regisseur Johan probeerde om een aantal Marokkaanse woorden op te pikken en te reproduceren," voegt Khanfour eraan toe.
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Zoon Marokkaanse premier Ahmed Spins gaat dj-en op Coachella
ElGrandeToto maakt gehakt van oud-premier Abdelilah Benkirane
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"