27 oktober 2021 - 20:20 - Economie
Algerije heeft een einde gemaakt aan de vele vragen met betrekking tot het contract voor de Maghreb-Europese Gaspijpleiding die door Marokko loopt. Het contract dat op 31 oktober afloopt wordt niet verlengd, waardoor de kraan naar haar westerbuur wordt dichtgedraaid.
Algerije, dat de diplomatieke betrekkingen met Marokko heeft verbroken, zal de levering van aardgas aan Spanje via de Maghreb-Europese Gaspijpleiding (GME) met ingang van 1 november stopzetten. Dat vertellen Algerijnse bronnen van de regering en Sonatrach aan Reuters.
Lees ook: Maghreb-Europa Gaspijpleiding: Marokko gaat gas uit Spanje invoeren
De GME van 13,5 miljard m³ die Algerije via Marokko met Spanje verbindt, zou worden opgegeven ten gunste van de onderzeese Medgaz-pijpleiding, met een jaarlijkse capaciteit van 8 miljard m³. Deze laatste verbindt Algerije rechtstreeks met Spanje.
Lees ook: Einde Maghreb-Europa gaspijpleiding meevaller voor Israël
Algiers trof inmiddels bepaalde regelingen om het vervoer van de GME-hoeveelheden via de Medgaz te verzorgen. In juli formaliseerden de voorzitter van de Algerijnse nationale energiemaatschappij Sonatrach, Tewfik Hakkar, en de voorzitter van de Spaanse maatschappij Naturgy, de overeenkomst voor de ingebruikneming van de uitbreiding van Medgaz, de onderzeese gaspijpleiding tussen Algerije en Spanje. "Zelfs indien dit contract dat in oktober aanstaande afloopt niet wordt verlengd, dan nog zal Algerije in staat zijn Spanje te bevoorraden en ook zonder enig probleem aan een eventuele extra vraag van de Spaanse markt kunnen voldoen", verzekerde Tewfik Hakkar.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden