16 december 2021 - 19:00 - Wereld
Marokkaanse grensarbeiders kijken nu al ruim een jaar uit naar de heropening van de grenzen met Sebta en Melilla om hun activiteiten te kunnen hervatten. Voorlopig is er nog geen officiële datum aangekondigd, hoewel er wel geruchten rondgaan over een mogelijke opening voor het einde van het jaar.
De 39-jarige Karima Said woont in Nador en werkt sinds haar 15e als schoonmaakster in Melilla. Ze zit zonder werk sinds maart 2020, Marokko sloot toen de grenzen met de autonome stad vanwege de gezondheidscrisis. Karima moet voor haar bejaarde moeder en twee zieke broers zorgen en is de sluiting van de grens beu. "Hier in Marokko kun je een baan vinden als serveerster in een café. Maar ze betalen je ongeveer 40 euro per maand, zonder verzekering of wat dan ook," vertelt ze aan El Pais.
Lees ook: Sluiting grenzen Spanje-Marokko: "Een diplomatiek en politiek probleem"
In oktober 2020 demonstreerden grensarbeiders zoals Karima verschillende keren om de heropening van de grenzen te eisen. Volgens Chakib Marwan, hoofd van de afdeling van de Marokkaanse Unie van grensarbeiders in Tetouan, zijn er ongeveer 6000 arbeiders uit Nador en Fnideq door de grenssluiting getroffen.
De situatie is nog zorgwekkender in Fnideq. De regering maakte daar in oktober 2019 eenzijdig een einde aan de smokkel vanuit Sebta, door de grensovergang Tarajal 2 te sluiten. Een handel die veel families in Fnideq voedde. Als gevolg daarvan is de armoede in de stad toegenomen en hebben bijna alle winkels en cafés hun deuren gesloten. Overweldigd door deze realiteit demonstreerden de inwoners van Fnideq in februari 2020 gedurende verschillende weken om een economisch herstelplan voor de stad te eisen. In antwoord op hun noodkreet heeft de Marokkaanse regering besloten aan de ingang van de stad een zone voor economische bedrijvigheid aan te leggen die volgend jaar operationeel zou moeten zijn.
Lees ook: Sebta en Melilla: grensopening pas in maart 2022
Om de last voor de bewoners te verlichten in afwachting van de opening van de economische zone, hebben de autoriteiten alvast 7000 mensen aangeworven om de straten schoon te maken, drie fabrieken opgericht om gebruikte kleren te recycleren en een garnalenverwerkingsfabriek geopend die in het eerste jaar aan 700 mensen werk zou moeten bieden, aldus Ahmed Bizuyan, een journalist in Fnideq.
"De meesten van ons zijn nog steeds werkloos. We willen dat ze de grens openen," zegt een kruier. "De dag dat ze de grens openstellen, zal iedereen naar Spanje willen," zegt een activist die anoniem wil blijven. Verschillende mensen zijn van mening dat Marokko de grenzen niet zal openen, zolang Spanje zijn standpunt over de Sahara niet wijzigt.
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk