9 januari 2025 - 12:10 - Marokko
Ghana heeft zijn diplomatieke banden met de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) verbroken. Dit meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Ghanese overheid heeft de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en Marokko op de hoogte gesteld van deze beslissing. In een officiële verklaring sprak Ghana zijn steun uit voor de Marokkaanse inspanningen om tot een oplossing voor het conflict in de Sahara te komen die voor alle partijen acceptabel is.
Lees ook: Marokko heeft reeds controle over 20% luchtruim Sahara
Marokko beschouwt de Sahara als een integraal onderdeel van zijn grondgebied en stelt een autonomieplan voor. Het Polisario, beweging voor onafhankelijkheid van de Sahara, eist een referendum over zelfbeschikking. Sinds 2000 hebben al 46 landen, waaronder 13 Afrikaanse landen, hun banden met de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) verbroken. Marokko schrijft dit toe aan de inspanningen van Koning Mohammed VI.
Sidi Mohamed Omar, de vertegenwoordiger van het Polisario bij de VN, reageerde teleurgesteld op de beslissing van Ghana. Hij stelt dat het vredesproces "volledig verlamd" is door de houding van Marokko en de steun die landen als Frankrijk en de Verenigde Staten aan Marokko geven. Marokko heeft ook de steun van 82 landen in Afrika en Latijns-Amerika.
Lees ook: Israëlische lobby helpt Marokko met succes in Sahara-kwestie
Verschillende landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Duitsland en Israël, steunen de Marokkaanse autonomievoorstellen. Het conflict over de Sahara sleept al vijftig jaar aan.
Laatste kans voor Marokkaanse bedrijven met schulden
Marokkanen bij best betaalde Afrikaanse migranten in VS
Prestigieuze hotelschool aan Bouregreg in Rabat
Horeca Casablanca onder de loep
De oproep van cafés en nachtclubs in Marrakech
Straatverkopers: woede neemt toe in Casablanca
Prestigieuze hotelschool aan Bouregreg in Rabat
Horeca Casablanca onder de loep
De oproep van cafés en nachtclubs in Marrakech
Straatverkopers: woede neemt toe in Casablanca
Belastingfraude Marokko: artsen verraden door dure vakanties
Marokkaanse snelwegen in crisis
Tweedehands auto’s populairder dan ooit in Marokko
Flinke klap voor Polisario