Zoeken

Gouden periode voor Marokkaanse steden

13 april 2025 - 16:20 - Marokko

©

Steden in Marokko ondergaan een aanzienlijke transformatie in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2030, dat Marokko samen met Spanje en Portugal zal organiseren. Architect Rachid Andaloussi benadrukt dat de investeringen en inspanningen die in het kader van deze voorbereidingen worden geleverd, "trots en bewondering" oproepen.

In een interview met Al Ayyam stelt Rachid Andaloussi dat de Marokkaanse steden recentelijk vooruitgang hebben geboekt en een positieve concurrentiestrijd zijn aangegaan, mede dankzij de verdergaande regionalisering die deze ontwikkelingen heeft gefaciliteerd. Volgens hem zijn de sloppenwijken, die gekenmerkt werden door "onmenselijke omstandigheden" van ongezondheid en werkloosheid en een bron van sociale problemen vormden, bijna verdwenen. "Gedurfde operaties" voor herhuisvesting zijn snel uitgevoerd en hebben de situatie aanzienlijk verbeterd, aldus de architect.

Lees ook: Marokko ontwerpt steden van de toekomst

Ook de transportinfrastructuur, waaronder snelwegen, de hogesnelheidstrein en zowel stedelijk als interstedelijk openbaar vervoer, heeft significante vooruitgang geboekt. Daarnaast merkt de architect op dat alle twaalf regio’s tegenwoordig over minstens één academisch ziekenhuis beschikken. Op het gebied van onderwijs en opleiding zijn er talrijke grote scholen en instituten, "te beginnen met de universiteit Mohammed VI van Benguerir, die een uitstekend niveau heeft bereikt", maar ook theaters en bibliotheken zijn aanwezig.

Lees ook: Marokko bouwt nieuwe snelweg van 28 miljard dirham

Het tempo van de voorbereidingen voor het wereldkampioenschap versnelt dan ook. De komende vijf jaar zullen "een gouden periode in de geschiedenis van Marokko" zijn, verzekert Rachid Andaloussi, eraan toevoegend dat de investeringen en de geleverde inspanningen "trots en bewondering" teweegbrengen. "We hebben het gewenste niveau nog niet bereikt, maar we zijn op de goede weg, gedragen door een dynamiek waarbij het moeilijkste is dat iedereen in dezelfde richting werkt. We leren door te doen", aldus de architect. Hij beschouwt het WK van 2030 als "een katalysator, en zelfs een versneller". Desondanks werpt hij de vraag op naar de kosten van het evenement, aangezien verschillende landen met een solide infrastructuur door dergelijke evenementen in de schulden zijn geraakt.

Bladna.nl