Zoeken

Grot in Marokko onthult geheimen over prehistorische begrafenisrituelen

20 april 2025 - 10:30 - Marokko

©

In de Taforalt-grot in Marokko zijn 15.000 jaar oude resten van kleine vogelsoorten ontdekt in mensengraven. Duidelijke snijsporen op de botten laten zien dat de vogels - trappen die nu met uitsterven bedreigd worden - deel uitmaakten van begrafenisrituelen. Ze werden waarschijnlijk gegeten tijdens ceremoniële feesten door de laatste jager-verzamelaars uit het laatpaleolithicum.

Deze ontdekking, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ibis, bewijst niet alleen dat de kleine trap lang geleden al in Noord-Afrika voorkwam, maar ook dat de vogel een belangrijke symbolische rol speelde. "We zien een duidelijke correlatie tussen begrafenispraktijken en de rituele consumptie van trappen," verklaart Joanne Cooper, expert prehistorische vogels aan het Natural History Museum in Londen en co-auteur van de studie. Dit getuigt volgens haar van "uitgewerkt begrafenisgedrag, inclusief de bereiding van een gemeenschappelijk feestmaal."

Lees ook: Grot bij Berkane onthult geheimen uit de prehistorie

De Taforalt-grot, ook wel Duivengrot genoemd, is een van Afrika’s oudste bekende begraafplaatsen. Dankzij het droge klimaat zijn de ruim dertig graven van zo’n 14.700 jaar oud, samen met onder meer plantenresten en werktuigen, opmerkelijk goed bewaard gebleven. Onder de dierlijke resten vonden onderzoekers specifiek botten van kleine trappen – vooral borstbeenderen van volwassen mannetjes met snijsporen – in graven die mogelijk van hoger geplaatste individuen waren.

Lees ook: Archeologen doen uitzonderlijke ontdekking in Marokko

De vogels leefden destijds op grasvlaktes, op uren lopen van de grot. "Hun herhaalde aanwezigheid in de graven (...) wijst erop dat ze het voorwerp waren van een doelbewuste zoektocht, met het oog op specifieke rituelen," stelt Cooper. Het vangen, vervoeren en bereiden voor zo’n ’begrafenisbanket’ wijst volgens de onderzoekers op sociale structuur en gemeenschapszin. Ze hopen dat deze vondst het besef vergroot dat de soort, waarvan nog maar zo’n zestig exemplaren in Marokko leven, bescherming verdient als "laatste gevleugelde getuigen van een verleden dat diep geworteld is in het geheugen van de mens."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team