1 mei 2021 - 10:00 - Marokko
Een gevangene die vast zit in de Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay gaat bij een bureau van de Verenigde Naties een klacht indienen tegen de Verenigde Staten, Marokko en vijf andere landen. Abu Zoubaydah werd na de aanslagen van 11 september opgepakt op verdenking van terrorisme. Hij verwijt de zeven landen te hebben meegewerkt aan zijn willekeurige detentie en eist dat hij weer in vrijheid wordt gesteld, meldt zijn advocaat Helen Duffy.
De klacht tegen Marokko en zes andere landen wordt vrijdag ingediend bij de Working Group on Arbitrary Detention, een adviesgroep van onafhankelijke experts, zegt Duffy.
Zayn al-Abidin Mohammed Hussein, zoals de 50-jarige gevangene voluit heet, is in 2002 in Pakistan gearresteerd en daarna overgedragen aan de CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst meende dat de in Saoedi-Arabië geboren Palestijn zou hebben deelgenomen aan de voorbereiding van de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Tijdens zijn verblijf in verschillende geheime gevangenissen is Abu Zoubaydah 83 keer onderworpen aan waterboarding. Een methode die nu te boek staat als marteling en niet meer mag worden gebruikt, meldt persbureau AFP. In 2003 werd hij zonder aanklacht overgebracht naar de beruchte gevangenis in Guantánamo Bay. De CIA heeft inmiddels toegeven dat Abu Zoubaydah geen lid was van Al Qaeda. Toch zit hij nog altijd vast.
"Zijn detentie heeft geen wettelijke basis onder het internationaal recht en is in strijd met alle beginselen van een eerlijk proces", zegt zijn advocaat. Met de aanklacht vraagt de gevangene om volledige vrijlating aan de Verenigde Staten en vraagt hij de landen die een bijdrage hebben geleverd aan zijn detentie, Groot-Brittannië, Thailand, Afghanistan, Litouwen, Polen en Marokko, om zich in te zetten voor zijn vrijlating en om hem ook asiel aan te bieden.
"Na 19 jaar willekeurige detentie zou de enige passende juridische oplossing vrijlating en rehabilitatie zijn", stelt Duffy.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador