Zoeken

Hafsa El-Bazioui eerste Belgische schepen met hoofddoek

14 december 2021 - 10:00 - Wereld

©

De Marokkaans-Belgische Hafsa El-Bazioui van Groen zetelt al drie jaar als gemeenteraadslid en wordt nu schepen van Personeel, Internationale Solidariteit en Facility Management in het Belgische Gent. Ze is de eerste politica in België met een uitvoerend mandaat die een hoofddoek draagt.

De 34-jarige Hafsa El-Bazioui is van Marokkaanse afkomst en mama van twee jongetjes. Ze legt over twee weken de eed af als schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit in Gent. Ze is de eerste vrouw met een hoofddoek die een uitvoerend politiek mandaat opneemt in België, maar wil het het liefst niet hebben over deze symbolische primeur. "Alsof ik niet meer ben dan dat", zegt El-Bazioui in Het Nieuwsblad. "Het is gewoon zo voorspelbaar. Het reduceert mij tot een stuk uiterlijkheid, alsof ik niet meer ben dan dat. Ik ben niet verkozen omwille van wat ik draag, maar omwille van mijn ideeën over Gent. Ik kijk uit naar het eerste interview waarin ik er geen vraag meer over krijg. Weet u, ik zie dat niet aan mijzelf. Er is zoveel meer aan mij dan dit. (wijst naar haar hoofd) Ik zal vriendelijke vragen altijd rustig blijven beantwoorden. Onbekend maakt onbemind. Maar ik hoop dat diversiteit ooit geen thema meer is en dat het over mijn beleid gaat, zoals bij alle andere politici."

Lees ook: Hafsa El-Bazioui krijgt doodsbedreigingen na debat over hoofddoek in België

Hafsa ziet zichzelf ook zeker niet als rolmodel. "Ik heb een hekel aan dat woord. Er bestaat nog geen handleiding voor wat ik meemaak, maar het is niet omdat één iemand het gehaald heeft, dat de ongelijkheid opgelost is. Veel van wat ik zelf heb meegemaakt, gebeurt vandaag nog steeds. De ethnic profiling door de politie die ik heb gevoeld. Je wil dat het liefst vergeten, maar als moeder van een 11-jarige jongen die vaak de enige is met een gekleurde huidskleur, moet ik het nu eenmaal met hem hebben over de politie. Statistisch is de kans gewoon groter dat hij in contact komt met de politie, ook al heeft hij niks misdaan."

Lees ook: België: moslima’s willen hoofddoek niet afnemen in openbare functies

Nadat ze deelnam aan een debat over de hoofddoek bij overheidspersoneel in het tv-programma ’De zevende dag’, kreeg El-Bazioui meteen doodsbedreigingen. "Dat is zo, maar die komen van een kleine groep in de samenleving. Mensen mogen het natuurlijk oneens zijn met mij, dat is democratie. Maar bij doodsbedreigingen zal ik altijd een klacht indienen. Dat gaat over het beschermen van mijn gezin. Ik ontmoet gelukkig veel mensen en blijf ervan overtuigd dat de meeste mensen deugen. Wat weerstand schrikt mij niet af. De geschiedenis heeft aangetoond dat polarisatie en mobilisatie een middel kunnen zijn voor een meer rechtvaardige samenleving. Stemrecht, onze rechten als werknemers. We mogen niet vergeten dat die rechten niet uit de lucht zijn gevallen. Zelfs om als vrouw verkozen te kunnen worden, hebben moedige vrouwen ooit de baan moeten vrijmaken."

Lees ook: Ihsane is eerste regeringscommissaris met hoofddoek in België

Hafsa is in de politiek gestapt om verschillende zaken aan te pakken. "Als je de samenleving wil veranderen heb je politiek nodig. Je moet aan de tafel gaan zitten waar de beslissingen worden genomen. Anders blijft je rommelen in de marge of klagen vanuit de zetel. Neem nu het klimaat. Mijn ouders zijn uit Marokko vertrokken uit armoede, maar ook omdat de klimaatopwarming daar al lang zichtbaar was. Mijn voorouders waren landbouwers. Als we dan toch eens met vakantie konden in die regio, zag ik die hele regio steeds verder opdrogen. Voor mij is klimaatopwarming heel tastbaar."

El-Bazioui begint op 1 januari 2022 aan haar mandaat als schepen van Facilitair Management, Personeel en Internationale Solidariteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team