4 april 2025 - 20:30 - Wereld
In Melilla en Ceuta krijgt de oproep van Koning Mohammed VI, bevelhebber der gelovigen, om dit jaar geen schapen te slachten tijdens Eid ul-Adha, een gunstig onthaal, maar er zijn ook tegengeluiden.
"Moet Ceuta, als Spaanse stad, zich houden aan een besluit dat door het buurland is genomen?", vraagt Abdelkamil Mohamed, voorzitter van de Vereniging van Bewoners van de wijk Príncipe Alonso - een moslimwijk in de stad - zich af in een opiniestuk dat is gepubliceerd in de krant El Faro de Ceuta. Hij vervolgt: "Of moet het de religieuze richtlijnen volgen die zijn vastgesteld door de Islamitische Raad en de oelema die rechtstreeks de kalender van Mekka volgen?", zoals de overgrote meerderheid van de soennitische moslims doet. Volgens hem zijn de meningen in zijn stad zeer verdeeld. "Het debat is niet alleen religieus, maar ook identiteitsgebonden", benadrukt hij. Dit brengt hem er dan ook toe de volgende vraag te stellen: "Zijn de moslims van Ceuta Marokkaans, Spaans of iets daartussenin?"
Lees ook: Eid ul-Adha: Marokko neemt belangrijke beslissing
De Vereniging van Halal Consumenten (Acoha), wordt in Ceuta geleid door Abdelmalik Mohamed Amar, een lokale ondernemer die dicht bij de Marokkaanse autoriteiten staat. Acoha schaart zich achter Abdelkamil Mohamed. Acoha heeft verklaard dat de aankondiging van Koning Mohammed VI "gericht is tot degenen die zichzelf moslim noemen" en dat "degenen in Ceuta worden aangespoord om dienovereenkomstig te handelen". "Het is niet erg logisch om de richtlijnen van een land op 6000 kilometer afstand [Saoedi-Arabië] te volgen, terwijl we er een om de hoek hebben", voegt de vereniging eraan toe. Volgens de woordvoerders van Acoha "gaat het er ook om solidair te zijn met de nabije moslims", zoals die van Marokko. De Islamitische Commissie van Spanje, het officiële vertegenwoordigingsorgaan van Spaanse moslims, volgt Marokko niet. Zij volgt het Saoedische model.
Lees ook: Spaanse veehouders in de problemen door annulering Eid ul-Adha in Marokko
In een verklaring heeft de Moslimgemeenschap van Melilla, een minderheidsvereniging onder leiding van Mohamed Ahmed, aangegeven dat "de meerderheid van de moslims in Melilla de visie van de Bevelhebber der Gelovigen [Mohammed VI, die ook het spirituele hoofd van de Marokkanen is] deelt en de maatregel als verstandig beschouwt". Maar als de vertegenwoordigers van de Islamitische Commissie van Spanje in beide steden, het officiële vertegenwoordigingsorgaan van de moslims, wordt gevraagd of de oproep van de Marokkaanse Koning moet worden opgevolgd, ontwijken zij de vraag. "Het is moeilijk om een mening over dit onderwerp te geven. Het is nog te vroeg om ons uit te spreken, want het is nog meer dan twee maanden voor het feest", verklaarde Hamido Mohamed aan de lokale pers. Zijn collega uit Melilla, Farid Ben Haddi, blijft voorlopig stil over het onderwerp.
Autoverhuur in Marokko: WhatsApp-bom zorgt voor onvrede
Gouden tijden voor Marokkaanse groente en fruit dankzij Canadese boycot
Iconische Djemaa El Fna plein krijgt miljoeneninjectie
Jamal Ben Saddik hoeft wereldtitel Rico Verhoeven niet meer
Inwoners Casablanca doen oproep aan Koning Mohammed VI
Reisbureau en gewonde toeriste delen schuld in Marokko-zaak
Saoedi-Arabië beperkt visa voor Marokkanen
Canada waarschuwt burgers die Marokko bezoeken
Kasteel Koning Mohammed VI in Frankrijk breekt alle records
Algerije bouwt nieuwe militaire basis aan Marokkaanse grens
Sammy Mahdi en Nawal Farih getrouwd (foto’s)
Narcotunnel in Sebta: politieagenten omgekocht voor 120.000 euro
In Frankrijk maakt de wijnstok plaats voor een Marokkaanse boom
Prinses Kate Middleton zweert bij Marokkaanse olie