Zoeken

Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?

24 november 2024 - 09:40 - Wereld

©

Halalproducten van de merken Isla Délice en Réghalal bevatten volgens onderzoek mogelijk meer dan 30% niet-vlees ingrediënten. In plaats van puur kalkoen- of kippenvlees blijken producten als ’Délice de dinde’ water, zetmeel, nitrieten en additieven te bevatten.

Faïza Ghraïri, eigenaresse van een halal slagerij in het Franse Roubaix, trok aan de bel na bestudering van de ingrediëntenlijst op een verpakking Isla Délice kalkoenfilet. "Slechts 68% kalkoenvlees, dat is niet veel!", merkte ze op. "En wat is de rest?"

Lees ook: Oproep tot boycot "pro-Israëlische" halal-merken

Ook concurrent Réghalal gebruikt een vergelijkbare receptuur met 67% kalkoen, aangevuld met water, soja-eiwit en maïszetmeel. Ghraïri, die zelf kippendijen en -filets gebruikt voor haar halalproducten, bekritiseert deze methode. "Kalkoen is goedkoper, maar ook droger", vertelt ze aan Le Parisien. Naast zout en suiker bevat ’Délice met kalkoen’ zes additieven, waaronder stabilisatoren, antioxidanten en conserveermiddelen. "Dit zijn chemische stoffen die we in ons lichaam stoppen, niet per se gezond", aldus Ghraïri.

Ze waarschuwt ook voor de aanwezigheid van E250, oftewel natriumnitriet. "Dit additief is een enorme risicofactor voor darmkanker, de op één na dodelijkste kanker." Veel producenten gebruiken dit additief niet meer in traditionele ham.

Lees ook: Halal vlees kan niet biologisch zijn volgens EU-hof

Faïza Ghraïri, die is opgeleid in een traditionele slagerij, benadrukt het belang van kwaliteitsvleeswaren. "Varkensham maakt deel uit van de Franse cultuur, het is een erfgoed!", zegt ze. "Maar mijn ouders kwamen uit Tunesië, dus ik ontdekte charcuterie pas laat. Vriendjes aten ham-sandwiches en ik vroeg mijn moeder: ’Dat ziet er lekker uit!’ Zij antwoordde dan: ’Nee, dat kan niet, het is varkensvlees.’ Zo ontdekten fabrikanten de enorme markt voor halal charcuterie. Sommigen willen alleen maar snel geld verdienen, zonder scrupules... We moeten wakker worden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team