Zoeken

Hilal Makhoukhi helpt ex-gedetineerden aan werk

14 juni 2022 - 21:00 - Wereld

©

De 44-jarige Marokkaans-Nederlandse Hilal Makhoukhi werkte als kind hard op school en slaagde er later zelfs in om directeur van een bankfiliaal te worden. Toen hij op een bepaald moment besloot een horecazaak over te nemen ging het mis. Hij ontdekte wiet als handelswaar en begon met de productie en handel ervan, maar hij liep al snel tegen de muur. In de gevangenis kwam hij op het idee om een uitzendbureau voor ex-gedetineerden op te richten. CurrentWerkt heeft inmiddels zo’n 350 ex-gevangenen aan een baan geholpen.

Makhoukhi studeerde commerciële economie aan de HEAO en schopte het tot directeur van een bankfiliaal, maar had het na een paar jaar moeilijk met het negen-tot vijf-keurslijf. Hij nam ontslag om zelf te ondernemen en besloot een café en een lunchroom over te nemen. "Die zaken liepen goed, maar er kwamen ook jongens over de vloer die veel over hennepteelt wisten. Ik vond dat interessant, diep in mij zat altijd al een boefje. Zo ben ik ook in die wereld gerold", zegt hij aan het AD. "Op een ochtend stond er een arrestatieteam in mijn slaapkamer. Zwaarbewapende agenten met bivakmutsen, een heel circus. Mijn familie heeft daar veel last van gehad, ook bij hen zijn huiszoekingen geweest. In de cel ben ik lang boos op mezelf geweest omdat ik helemaal opnieuw moest beginnen. Als de kinderen op bezoek kwamen, zei ik dat de gevangenis een hotel was en dat ik daar werkte. Ik schaamde me kapot en heb me toen voorgenomen op het rechte pad te blijven en het respect van mijn kinderen en familie te herwinnen."

Lees ook: Mohamed en Mark werken met veel passie in de Zaanbajes

Makhoukhi bracht 2,5 jaar door in de gevangenis en weet dus hoe moeilijk het is om daarna terug te keren in de maatschappij. Tijdens de laatste fase van zijn detentie mocht hij buiten de gevangenismuren gaan werken en kon hij dankzij een vriend aan de slag als schoonmaker. "Dat bedrijf had veel werk, dus de volgende keren nam ik steeds een paar extra jongens mee. Eigenlijk ben ik daar al begonnen met uitzenden", vertelt hij En dat is uitzonderlijk, de meeste gevangen krijgen na hun detentie niet meteen de kans om aan de slag te gaan en belanden vaak in een uitkeringssituatie. Zo kwam Makhoukhi op het idee om een uitzendbureau op te zetten dat bemiddelt tussen ex-gevangenen en werkgevers.

In 2017 wordt CurrentWerkt een feit, het kantoortje van het uitzendbureau staat aan de overkant van de Stadsgevangenis in Hoogvliet. Na hun vrijlating kunnen gedetineerden die willen werken meteen aan de slag in de loods. Op één van de muren in de loods staat de zin ’Labor Omnia Vincit’, arbeid overwint alles. Ex gedetineerden demonteren computers, halen koeientags uit elkaar en maken plantenrekjes van bamboestokken. Je kan er een opleiding volgen, tot schilder, schoonmaker, zonnepanelenmonteur of horecamedewerker. Wie de gevangenis nog niet mag verlaten krijgt een bezoekje van Makhoukhi of één van zijn collega’s. "Gedetineerden hebben na hun vrijlating vaak niet meer dan een vuilniszak met persoonlijke bezittingen. Ze hebben geen baan, eigenwaarde, netwerk of perspectief."

Lees ook: Mohamed wil ’ex-Marengo-stichting’ oprichten

Voor Makhoukhi zijn ex-gedetineerden geen afgeschreven probleemgevallen. "Onder dat laagje stof zit potentie. We helpen ze met hun schuldenproblematiek, hun contact met de Reclassering en het zoeken naar een woning. Maar we behandelen iedereen zakelijk en commercieel." Om de angst voor afwijzing te tackelen is het uitzendbureau aanwezig tijdens het eerste gesprek met een potentiële werkgever. "Werkgevers willen vooral ’ontzorgd’ worden en weten welke risico’s ze lopen. Wij staan garant voor onze kandidaten. Als ze geen rijbewijs hebben, rijden wij ze naar Pernis, de Maasvlakte of Brielle. En bij een terugval nemen wij hem of haar gewoon terug en zoeken we een nieuwe plek. Dat vindt een werkgever fijn om te weten."

Als een ex-gevangene in een bedrijf wordt geplaatst krijgt hij nog een laatste boodschap mee: "Verkloot het niet. Wees de ideale schoonzoon, laat zien dat je deugt. Als iemand toch een keer niet op tijd komt, bel ik hem en zeg ik: ’hé pannenkoek, wat doe je nou? Dat wordt geaccepteerd omdat we in de loods een band hebben opgebouwd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team