24 januari 2021 - 12:40 - Marokko
Hirak-gevangenen, de journalisten Suleiman Raissouni, Omar Radi en historicus Maati Monjib zijn woensdag een 48-uur hongerstaking gestart. Zij doen dit voor de vrijheid om te demonstreren en de persvrijheid.
In een brief die door de familieleden van de gevangenen naar buiten is gebracht, melden ze dat hun zonen en familieleden een hongerstaking zijn gestart in de gevangenissen Tangier 2, Oukacha in Casablanca en al Walja in Salé. Voor hen is het een symbool dat ze niet zullen buigen. Ze protesteren tegen repressie en het schenden van persvrijheid en het recht om te demonstreren. De hongerstaking begon afgelopen woensdag 20 januari en eindigde op donderdag 21 januari.
Het is niet de eerste keer dat de Hirak-gevangenen in hongerstaking zijn gegaan om mensenrechtenschendingen in Marokko aan te kaarten, meldt Solidarité Maroc. In een gezamenlijk persbericht melden de families van de gevangenen dat de regering de afgelopen jaren repressie heeft toegepast tijdens vreedzame protesten, martelingen, het fabriceren van aantijgingen, geen eerlijk proces en de verlenging van hechtenis en lastercampagne. Zij beweren dat zelfs de pandemie is gebruikt om bepaalde vrijheden te ontnemen.
De hongerstaking is vooral bedoeld om hun situatie kenbaar te maken aan de nationale en internationale gemeenschap. "Als familie zijn wij solidair met onze dierbaren. We houden de Marokkaanse staat verantwoordelijk voor hun gezondheid en we eisen de directe vrijlating van de gevangenen. Ook willen we breken met deze praktijken om tegenstanders, journalisten en sociale bewegingen de mond te snoeren," aldus de familieleden.
Marokkaanse eigenaren zwaarder belast in Spanje
Afval dumpen? Tanger komt met strenge boetes!
EasyJet breidt vluchten naar Marokko uit
Genève groeit: steeds meer Marokkanen
Marokkaan in Zwitserland terecht voor ’ontvoering’ zoon
Air Transat maakt handbagage betalend, hoe zit het met Marokko?
Afval dumpen? Tanger komt met strenge boetes!
Bab Darna-zaak: 1400 families bedrogen, gerechtigheid blijft uit
Marokkaanse soldaten omgekomen bij antidrugsactie
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Amerikaanse toeriste: "Marokko is prachtig, maar ik kom niet terug"
Bagage kwijt en hoge kosten: Australiër voelt zich bedrogen in Marokko
Turkije versterkt olijventeelt met genen uit Marokko
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II