22 januari 2021 - 15:20 - Wereld
De Marokkaanse Imane Zinbi is één van de 150.000 mensen die zonder verblijfspapieren in België leeft. Ze doet haar verhaal in de speciale tentoonstelling MigratieMuseumMigration in de Brusselse wijk Molenbeek. De veertigjarige vrouw woont al twaalf jaar in België.
Imane schaamt zich niet om haar verhaal te vertellen. Ze wil dat mensen haar verhaal kennen om haar te begrijpen en anderen die in dezelfde situatie zitten steunen. Sinds 2008 leeft ze een onzeker bestaan in België. Ze verliet Marokko om een beter leven in Europa te beginnen. Maar dat was moeilijker dan ze had gedacht. "Ik durf de trein niet te pakken, bang dat ik word aangehouden," vertelt Zinbi. Toen ze aankwam, deed ze schoonmaakwerk voor verschillende bedrijven. Ze begon met 7,50 euro per uur, maar ze vertelt dat andere schoonmaaksters, die in hetzelfde schuitje zitten als haar, met veel minder genoegen moeten nemen.
In totaal zouden ongeveer 150.000 mensen illegaal in België verblijven, meldt Le Soir. Volgens Imane is België er nog niet klaar voor om de leefomstandigheden van deze mensen te verbeteren, hoewel ze wel gebruik maken van hen. Ze hekelt de hypocrisie hierom. De Marokkaanse is bang voor controles, de kans is dan groot dat ze het land wordt uitgezet. "Na de aanslagen in Brussel werden we volop gecontroleerd," vertelt ze.
Sinds ze in België is aangekomen is Imane niet meer naar Marokko geweest. Ze mist het land enorm, maar kan niet het risico nemen. De kans dat ze niet meer kan terugkeren naar België is groot. Ze herinnert zich de gewoontes die ze daar had. Toch heeft ze geen spijt van haar keuze.
Momenteel werkt Imane voor vrouwenorganisatie Dar El Amal. Zij hebben als doel om mensen die in dezelfde situatie als haar zitten te helpen. Inmiddels is ze ook een procedure gestart voor de aanvraag van verblijfspapieren. Maar door de gezondheidscrisis is de aanvraag vertraagd. Tot die tijd moet ze op haar hoede blijven.
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan