6 december 2020 - 15:40 - Cultuur
Een paar veranderingen zijn al doorgevoerd, maar toch willen Marokkaanse Imazighen dat hun identiteit meer op de voorgrond treedt in het koninkrijk.
Van de Maghreb-landen heeft Marokko de meeste Imazighen die nog steeds de taal van hun voorouders spreken. Tijdens de volkstelling uit 2014 kwam naar voren dat ongeveer 26,7 procent van de 35 miljoen burgers een Amazigh-dialect spreekt. In Marokko zijn dat het Tarifit, Tamazight en Tachelhit. De taal is in 2011 officieel erkend naast het Arabisch.
Toch streven Amazigh-activisten naar meer erkenning. Zo willen zij dat Yennayer (nieuwjaar) een officieel feestdag wordt op 13 januari in Marokko. In 2019 is er een wet aangenomen waardoor de taal ook op officiële documenten wordt gebruikt. De komende vijftien jaar is het de bedoeling dat er ook onderwijs in het Tamazight wordt aangeboden. Sinds 2010 heeft Marokko tevens een speciaal Amazigh televisienetwerk, namelijk Tamazight TV. Op deze zender wordt de cultuur op televisie uitgedragen.
De Amazigh vlag wordt door activisten veel gebruikt tijdens demonstraties, met name in het noorden van Marokko. Momenteel willen de activisten dat Amazigh namen worden opgenomen in de burgerlijke stand.
Will Smith en Kid Cudi in Rabat voor megaconcert
Marokkaanse tiener uitgewezen na nazigroet
Ryanair zorgt voor verwarring met vluchten naar Marokko
Marokkaanse eigenaren zwaarder belast in Spanje
Afval dumpen? Tanger komt met strenge boetes!
EasyJet breidt vluchten naar Marokko uit
Will Smith en Kid Cudi in Rabat voor megaconcert
Mocro Maffia-acteur Oussama Ahammoud voor de rechter
Dounia Batma terug onder de spotlights
Marokkaanse rapper Najm verovert schermen Times Square
New York in de ban van Koninklijke Marokkaanse Koummya-dolk (video)
Dounia Boutazout stopt ’Lalla Laaroussa’
Dounia Batma maakt enkele weken na celstraf comeback
Matt Damon onherkenbaar na Marokko-avontuur