Zoeken

Karim Aachboun vecht NAVO-benoeming Mark Rutte aan

8 augustus 2024 - 09:40 - Marokko

©

Karim Aachboun, Nederlandse belastingadviseur en juridisch consultant, heeft een spoedprocedure aangespannen bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om de benoeming van voormalig premier Mark Rutte als de nieuwe Secretaris-Generaal van de NAVO aan te vechten.

Aachboun streeft ernaar deze benoeming tegen te houden vanwege twee lopende civiele zaken tegen Rutte in Nederland. De juridische stappen van de belastingadviseur zijn gebaseerd op twee specifieke zaken, waaronder de toeslagenaffaire, dat leidde tot de val van Rutte’s regering in 2021.

Lees ook: Amsterdamse adviseur Karim Aachboun gearresteerd

Het schandaal hield in dat de Nederlandse belastingdienst duizenden gezinnen ten onrechte beschuldigde van fraude bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag. Dit resulteerde in onterechte terugvorderingen, ernstige financiële problemen en persoonlijke ellende voor veel gezinnen. De Marokkaans-Nederlandse advocaat betoogt dat Rutte aanzienlijke financiële schade heeft toegebracht aan veel mensen. "De meeste slachtoffers van het Kindertoeslagenschandaal zijn nog steeds niet volledig gecompenseerd," merkte hij op.

Aachboun daagt Rutte ook voor de rechter vanwege zijn rol in de ondersteuning van de acties van Israël in Gaza en de levering van vliegtuigonderdelen die zijn gebruikt bij Israëlische bombardementen. De advocaat vertegenwoordigt de familie van een Nederlandse vrouw die bij deze aanvallen is omgekomen.

Op 26 juni hebben ambassadeurs van de 32 NAVO-lidstaten officieel besloten Mark Rutte aan te stellen als de volgende Secretaris-Generaal, met zijn termijn die op 1 oktober zal beginnen.

Lees ook: Marokkaanse premier overlegt met Mark Rutte in New York

Deze zaken zijn pas gepland om te worden behandeld in Den Haag nadat Rutte zijn rol bij de NAVO heeft aanvaard. Karim Aachboun wil voorkomen dat Rutte immuniteit als Secretaris-Generaal van de NAVO claimt. De consultant vraagt de rechtbank in Brussel om de benoeming van Rutte op te schorten totdat er een uitspraak is in de Nederlandse procedures.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team