Zoeken

Karkoubi: Marokkaanse drug verwoest Spaanse jeugd

15 augustus 2024 - 16:20 - Wereld

©

De verkoop van het medicijn Rivotril in Spanje is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Jaarlijks gaan er nu bijna vier miljoen doosjes over de toonbank. Een aanzienlijk deel hiervan belandt op de zwarte markt, waar het wordt gebruikt voor de productie van karkoubi, een gevaarlijke drug die vooral onder jongeren populair is.

Spaanse apotheken spelen onbewust een rol in de illegale handel van clonazepam, het werkzame bestanddeel van Rivotril. Dit sterke angstremmer wordt in Marokko gecombineerd met hasj en alcohol om karkoubi te maken. Criminele netwerken verdienen hier grof geld aan, met een geschatte winst van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Een doosje Rivotril met 60 tabletten kost in Spanje slechts 3,12 euro, terwijl één tablet in Marokko voor meer dan 10 euro wordt verkocht.

Lees ook: Hoofdverdachte karkoubi-handel in Nador opgepakt

"Dit is een van de grootste problemen waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad", zegt Raquel Martínez, secretaris-generaal van de Raad van Apothekersverenigingen. Ondanks maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid, zoals het verplicht stellen van elektronische recepten, blijft het probleem bestaan.

De illegale handel in Rivotril nam een vlucht in 2016, na de inbeslagname van meer dan 26.000 tabletten in een auto in Ceuta. Sindsdien is de verkoop van het medicijn in Spanje explosief gestegen. In de regio Madrid bijvoorbeeld, steeg de verkoop van 75.000 doosjes in 2015 naar maar liefst 3,4 miljoen in 2020.

Lees ook: Marokkaanse drug richt ravage aan onder jongeren in Spanje

Hoewel Martínez gelooft dat de genomen maatregelen effect hebben, blijft de verkoop van Rivotril hoog. Ze pleit ervoor om elektronische recepten te behouden, in ieder geval voor medicijnen zoals Rivotril, om de illegale handel tegen te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team