25 maart 2021 - 17:20 - Wereld
Kamervoorzitter Khadija Arib was afgelopen weekend te gast bij het programma ’Sterren op het Doek’, waar ze bijzonder openhartig sprak over haar jeugd en over het overlijden van haar vader. Haar vader moest ondanks klachten aan zijn borst als gastarbeider toch gewoon doorwerken.
Als gast van het programma ’Sterren op het Doek’, poseerde Kamervoorzitter Khadija Arib voor drie schilders die haar zo goed als mogelijk probeerden te portretteren. Ze vertelde tussendoor dat ze op haar zestiende uit Marokko naar Nederland verhuisde. In Marokko ging Arib graag naar school en ook in Nederland zette ze haar studie voort. "Veel Marokkaanse meisjes werden in Nederland in die tijd thuis-gehouden. Na een lange zoektocht vond ik een school en kon ik weer studeren. Mijn moeder wilde ook werken, maar door de sociale controle in de wijk vond mijn vader dat moeilijk. Zij stelde hem voor de keuze: ze ging werken, of ze ging terug. Uiteindelijk werkte ze in dezelfde fabriek als hij."
Een paar jaar na haar aankomst in Nederland kreeg haar vader last van hartklachten en ging Arib mee naar zijn medische onderzoeken om te tolken. "Daar zeiden ze dat hij aan het werk moest. Maar op een gegeven moment kon hij ook echt niet meer. Toen heeft hij zich ziek gemeld. We hebben gezegd hij naar het ziekenhuis moest. Foto’s laten maken", schrijft het AD. Tussen het stoppen met werken en zijn overlijden zat uiteindelijk slechts een maand. Het is één van de ervaringen in haar leven die Arib strijdlustig heeft gemaakt.
Die strijdbaarheid is goed van pas gekomen tijdens de loopbaan van 60-jarige politica. Ook om Kamervoorzitter te worden. "Ik maakte kenbaar dat ik die functie wilde en kreeg te horen dat er iemand was met meer draagvlak. Dat was een van de pijnlijkste momenten in mijn politieke carrière."
Echtgenote Youssef Chippo openhartig over dodelijk ongeluk Rabat
Marokko bereidt zich voor op gewapend conflict met Algerije
Details bezoek Chinese president Xi Jinping aan Marokko
Marokkaanse SGMB-bank verkocht
Onderzoek naar video Marokkaanse kleuter
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko