1 oktober 2022 - 07:00 - Wereld
In Nederland weigert voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib mee te werken aan het onderzoek naar ’mogelijk grensoverschrijdend gedrag’, dat het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer naar haar wil laten uitvoeren. Arib beschuldigt huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp van een "politieke doodsteek".
De aanleiding voor het onderzoek naar Arib zijn twee anonieme brieven met klachten over haar. In de brieven wordt melding gemaakt van "machtsmisbruik", "een schrikbewind" en "een onveilige werkomgeving". De landsadvocaat zou gesteld hebben dat de klachten uit de anonieme brieven op een ’breder, structureel probleem’ wijzen. Het zou om meerdere incidenten gaan, schrijft het AD. De Tweede Kamer heeft volgens de landsadvocaat als werkgever een verplichting tot handelen.
Lees ook: Khadija Arib van radar verdwenen
Khadija Arib reageert woedend op dit nieuws en weigert categoriek mee te werken aan wat ze een "schijnonderzoek" noemt. Ook op Twitter heeft ze haar onvrede geuit. "Opnieuw een ’anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug. Dit is de lelijkste kant van de politiek; een kant waar ik mij als Kamerlid en als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet. Ik moest via NRC vernemen dat er een onderzoek naar me wordt ingesteld", schrijft Arib op Twitter.
Lees ook: Khadija Arib benoemd tot voorzitter tijdelijke coronacommissie
De politica van Marokkaanse afkomst werd in juli benoemd tot voorzitter van de Tijdelijke Commissie Corona, die de parlementaire enquête naar het coronabeleid moet voorbereiden. NRC schrijft dat het opstarten van de commissie de aanleiding was voor één van de anonieme klagers om de misstanden uit de tijd dat Arib Kamervoorzitter was alsnog te melden. Huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp krijgt op dit moment ook heel wat kritiek, omdat ze er niet in zou slagen om tijdens de debatten de orde te handhaven.
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht