26 april 2025 - 06:00 - Wereld
Nadia Kammachi, fractieleider van Écolo/Groen in het Belgische Anderlecht, klaagt over "kledingintimidatie" en "discriminatie" die al maandenlang zouden plaatsvinden in een middelbare school in Anderlecht.
"Sinds enkele maanden heeft de directie van het Athénée Joseph Bracops een systematische controle van de kleding ingesteld bij de ingang van de school. Elke leerling wordt bij aankomst nauwlettend bekeken. Er zijn strikte instructies gegeven aan de begeleiders om leerlingen aan de poort te selecteren, met als gevolg dat sommigen niet langer de gebruikelijke ingang mogen gebruiken, maar verplicht zijn om via de Processiestraat te gaan – waar de controle kan worden ’geoptimaliseerd’", schrijft Nadia Kammachi in haar klacht, waarvan La Libre een kopie ontving.
Lees ook: Vlaardingse school discrimineert, winkelier reageert met gratis djellaba voor alle leerlingen
De groene politica hekelt de intimidatie en discriminatie waarmee deze leerlingen te maken hebben: "Ik zeg het duidelijk: wat de leerlingen vandaag ervaren, lijkt op intimidatie, die afkomstig is van volwassenen, van gezagsfiguren. Ze worden beoordeeld, geïntimideerd en naar huis gestuurd vanwege een stuk stof dat wordt gezien als een joggingbroek of een ongepaste jurk." Ze voegt eraan toe: "Laten we eerlijk zijn: wanneer een leerlinge een lange jurk draagt, is het niet zozeer de snit die stoort, maar wie hem draagt. Haar voornaam, haar afkomst, haar persoonlijke geschiedenis. Zou een lange, kleurrijke jurk gedragen door een leerlinge genaamd Natacha onbewust gemakkelijker worden geaccepteerd dan een effen, sobere, zwarte jurk gedragen door een leerlinge met de naam Rachida?"
Nadia Kammachi legt de reden van haar klacht aan het gemeentecollege uit: "Ik ontvang enorm veel reacties van leerlingen over dit probleem, omdat ik lid ben geweest van de ouderraad van deze school. Ik wilde niet meteen handelen, in de hoop dat de tijd de zaken misschien zou verbeteren. Maar het wordt steeds erger. Daarom heb ik besloten om de woordvoerder te worden van honderden leerlingen die met een bang hart naar school gaan." De voormalige schepen van Anderlecht merkt impliciet op dat deze leerlingen het slachtoffer zouden zijn van discriminatie op basis van hun religie. "Hebben de weigeringen een religieuze connotatie? Ik weet het niet, maar dat is de vraag die ik stel. Wat ik aanklaag, is dat niet alle kinderen gelijk worden behandeld."
De directie van het Athénée Bracops ontkent deze beschuldigingen. "Leerlingen worden niet weggestuurd als ze de kledingvoorschriften niet naleven. Er wordt naar de ouders gebeld zodat zij een geschikte outfit kunnen brengen. Anders sturen de ouders een briefje zodat de leerling zich thuis kunnen gaan omkleden. Geen enkele leerling wordt bestraft en al helemaal niet weggestuurd", verzekert Luiza Duraki (PS), schepen van Onderwijs in Anderlecht, en verduidelijkt dat het schoolreglement, dat sinds 2008 van kracht is, "lange rokken en jurken die over de grond slepen" verbiedt. "Maar er is geen discriminatie op basis van de afkomst van de leerling." Ze is van plan een "klacht in te dienen wegens laster tegen Nadia Kammachi".
Lees ook: "Te Arabisch, te gesluierd": haattirade tegen restaurant van moslimkoppel
"Ik heb nog nooit van dit soort problemen gehoord in deze school. Na de kwestie van de hoofddoek (ndvr: in 2023 probeerde Nadia Kammachi, toen schepen, een toestemming voor het dragen van de hoofddoek in de administratie te laten stemmen), haar voorstel om een gebed te organiseren in het stadion van Anderlecht voor het Offerfeest, is het nu weer hetzelfde liedje. Mevrouw Kammachi komt deze keer met de kwestie van de abaya, want het is duidelijk dat de klacht daarover gaat. Zullen we elke maand recht hebben op een communautaire klacht van Écolo? Écolo Anderlecht moet uit de exclusief communautaire debatten stappen om een plurale samenleving op te bouwen", reageert Sofia Bennani, gemeenteraadslid in Anderlecht en Brussels parlementslid, verontwaardigd.
Marokkaanse kinderen gebruikt als "wegwerp-dealers" in België
Vier reizen naar Marokko: 8500 euro aan uitkeringen terugbetalen
Schandaal in Nederland: "Moslims constant bespied"
Onzekere toekomst voor Azzedine Ounahi
Marokko neemt historische beslissing voor kind geboren uit verkrachting
"Kledingintimidatie" aan de kaak gesteld in België
Marokkaanse kinderen gebruikt als "wegwerp-dealers" in België
Vier reizen naar Marokko: 8500 euro aan uitkeringen terugbetalen
Schandaal in Nederland: "Moslims constant bespied"
"Kledingintimidatie" aan de kaak gesteld in België
Marokkaans fregat Mohammed VI oefent met Franse marine-elite
Algerije schorst populair sportprogramma na lof voor Marokko
Moord op Soufiane Benali: Brusselse agenten lekten foto aan criminelen
Winkeliers Brabantstraat Schaarbeek radeloos